school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Ūkininkams įdarbinti užsieniečius nuo šiol paprasčiau

Žemės ūkio ministerija primena, kad nuo š. m. rugpjūčio 1 d. ūkininkai gali paprasčiau įdarbinti darbuotojus iš užsienio – tereikia, kad jie atitiktų vieną iš darbui Lietuvoje būtinų sąlygų, o būsimo darbuotojo profesija būtų įtraukta į Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašą.
Darbdavys turi informuoti Užimtumo tarnybą prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kad užsienietis atitinka vieną iš darbui Lietuvoje būtinų sąlygų:


• turi reikiamą darbui kvalifikaciją;
• turi 1 metų darbo patirtį per pastaruosius 3 metus, susijusią su atliktinu darbu;
• jam numatoma mokėti vidutinį darbo užmokestį.
Tačiau svarbu tai, kad į Užimtumo tarnybą dėl leidimų dirbti kreiptis nereikia, jei nėra išnaudota Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašo kvota. Ji, kaip rodo patirtis, iki šiol nėra išnaudojama. Ukrainos piliečius, kuriems dėl karo Ukrainoje suteikta laikinoji apsauga, galima darbinti be jokių leidimų, nereikia kreiptis į Užimtumo tarnybą.
Šiais metais šalyje iš viso galima įdarbinti 1000 kvalifikuotų vaismedžių ir vaiskrūmių, daržininkystės, mišriosios gyvulininkystės ūkių darbininkų, grybų augintojų, melžimo įrangos operatorių, mechanizatorių, buldozerio ar ekskavatoriaus mašinistų.
Ūkininkai vis dar vangiai įdarbina darbuotojus iš užsienio. Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, rugpjūčio mėnesį iš šios kvotos panaudotos tik 9. Taigi šalies ūkininkai dar gali supaprastinta tvarka įdarbinti 991 specialistą iš užsienio ir tam nereikės jokių leidimų.
Utenos rajono ūkininkai taip pat neskuba įdarbinti darbuotojų iš užsienio. Į Utenos rajoną plūstelėjus nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, Utenos rajono įmonės jų įdarbino per 100, tačiau rajono ūkininkai, Užimtumo tarnybos Utenos skyriaus duomenimis, šiuo metu nėra įdarbinę nė vieno Ukrainos piliečio. Tikimasi, kad supaprastinta tvarka leis užtikrinti palankesnes įsidarbinimo galimybes.

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041