school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Kaip tinkamai pasiruošti galimam pavasario potvyniui

c2021 02 23 potvynisHidrologams prognozuojant ateinančias paras pliusinę temperatūrą, staiga atšilę orai gali lemti intensyvų sniego tirpsmą bei aukštą vandens lygio pakilimą upėse, tvenkiniuose, kituose vandens telkiniuose, sukelti potvynius, keliančius grėsmę gyventojų sveikatai, gyvybei ir jų turtui. Mažiau pavojingi, tačiau taip pat galintys pridaryti nemenkos žalos būna polaidžio sukelti potvyniai. Tirpstančio sniego vanduo gali pradėti rinktis namų rūsiuose, apsemti patalpas, sukelti pavojų gyventojų gyvybei, sveikatai, sugadinti turtą. 

Gamtos reiškinių pasirinkti negalime, o savo ir savo turto saugumu privalome pasirūpinti patys. Jei gyvenate vietovėje, kurią gali paveikti potvynių reiškiniai, o pavasarį ar po liūčių vanduo apsemia rūsį, įsirenkite drenažo sistemą.

Paprastai apie artėjančią potvynių grėsmę informuoja sinoptikai. Išgirdę prognozes apie galimą potvynį tinkamai pasiruoškite – patikrinkite būsto langų ir durų sandarumą, pasirūpinkite turto saugumu. Potvynių metu pirmiausia užliejamos žemai esančios patalpos, tokios kaip rūsiai, žemesnieji namo aukštai ir pan. Tad šiose patalpose nelaikykite labai vertingų daiktų, gerai izoliuokite visus elektros laidus, kad neįvyktų trumpasis jungimasis, o daiktus, kuriuos gali sugadinti vanduo, sukelkite į viršutinius aukštus, pastoges. Įsigykite ir turėkite namuose vandens siurblį skirtą vandens pumpavimui ar drėgmės šalinimui.

Daugiau prevencinės informacijos, kaip reikėtų elgtis, kad būtų išvengta potvynio metu sukeltų nelaimingų atsitikimų ir patirta kuo mažiau turtinių nuostolių, ieškokite Lietuvos pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms svetainėje www.lt72.lt adresu https://www.lt72.lt/?page_id=2023.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inf.

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041