school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

 2022-ieji – GYVŪNŲ GEROVĖS METAI

2022 11 07 gyvunaiLR Seimas 2022-uosius paskelbė Gyvūnų gerovės metais. Gyvūnų gerovės metų tikslas – šviesti visuomenę apie gyvūnų gerovės svarbą ir kurti Lietuvoje gyvūnų gerovei palankią aplinką.
Dvidešimtojo amžiaus pabaigoje Jungtinėje karalystėje buvo įkurta gyvūnų gerovės taryba, kuri paskelbė labai svarbias rekomendacijas, pasaulyje dabar žinomas kaip „Penkios gyvūnų laisvės“.
• Laisvė nejausti troškulio ir alkio – gyvūnas turi turėti priėjimą prie gėlo vandens, pašaro, atsižvelgiant į jų rūšį , amžių , fiziologinę būklę, kad būtų patenkintas vandens ir maisto medžiagų kiekis gyvūno normaliai kondicijai ir sveikatingumui palaikyti.
• Laisvė nepatirti nepatogumų -užtikrinti tinkamą aplinką, įskaitant pastogę, apsaugą nuo nepalankių oro sąlygų.
• Laisvė nejausti skausmo, sužalojimo ir ligos – gyvūnams turi būti suteikiama veterinarinė pagalba, įskaitant prevencines priemones nuo ligų ir sužalojimų.


• Laisvė išreikšti normalų elgesį – atsižvelgiant į gyvūno rūšį, turėti galimybę elgtis natūraliai, turėti pakankamai erdvės judėti, turėti socialinius ryšius su kitais gyvūnais.
• Laisvė nepatirti baimės ir streso – gyvūnai turi būti prižiūrimi ir laikomi tokiomis sąlygomis, kad išvengtų nereikalingos įtampos, streso.
Utenos rajono savivaldybės administracija, minėdama Gyvūnų gerovės, keturkojams skiria ypatingą dėmesį. Šiais metais buvo sutvarkyta, atnaujinta įranga Utenos gyvūnų vedžiojimo ir dresavimo aikštelėje Krašuonos parke. Taip pat rugpjūčio 11 d. pasirašyta sutartis su UAB „Synergy Solutions“ dėl techninio projekto parengimo dar dviem Gyvūnų vedžiojimo ir dresavimo aikštelėms, kurių viena - Aukštakalnio pušyne Kupiškio ir Aukštakalnio gatvių sankryžoje, kita – Vyžuonos parke prieš PC „Maxima“ netoli Vyžuonos upės. Abi aikšteles numatoma aptverti 1,5 m aukščio tvora, jas apšviesti, išdėstyti įrangą, suformuoti reljefą. Atnaujinamos ir statomos naujai ekskrementų dėžės Utenos miesto teritorijoje.
Minint Gyvūnų gerovės metus ir Pasaulinę gyvūnų globos dieną Utenos rajono savivaldybės administracijos darbuotojai su lauktuvėmis keturkojams gyventojams lankėsi Gyvūnų globos namuose, dalyvavo ir Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro surengtame renginyje, kuris skirtas beglobius gyvūnus paremti, pasirūpinti jais, suprasti, kad mes esam atsakingi už kiekvieną savo keturkojį augintinį, taip pat ir beglobį.
Kviečiame kiekvieną Utenos rajono gyventoją prisidėti prie gyvūnų gerovės kūrimo ne tik šiais metais, bet ir kiekvieną dieną, ištisus metus.

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041