school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

AUKSO VAINIKAI LIAUDIES KŪRĖJAMS

2022 01 12 auksoSausio 6-ąją tautodailininkai iš visos Lietuvos suvažiavo į Molėtų kultūros centrą, kuriame nuo 2021 m. gruodžio 1 d. buvo eksponuojama respublikinė liaudies meno paroda ,,Aukso vainikas 2021“. Šioje parodoje Utenos apskričiai atstovavo regioninės konkursinės parodos laureatai ¬uteniškiai tautodailininkai Anelė Araminienė (tapyba), Vanda Valiušienė (keramikinės švilpynės) ir Eugenijus Vanagickas (kryždirbystė).
Lietuvos nacionalinio kultūros centro įsteigti „Aukso vainiko“ apdovanojimai – svarbiausias tautodailininkų įvertinimas. 2021 m. „Aukso vainiko“ konkursas vyko jau septynioliktą kartą. Tradiciškai Trijų Karalių dieną geriausiems šalies liaudies meistrams įteikiami Lietuvos nacionalinio kultūros centro apdovanojimai – aukso vainikai.

2021 m. aukso vainikus pelnė medžio drožėjas Vytas Jaugėla iš Plungės, audėja Vita Babičienė iš Vilniaus ir kryždirbys Evaldas Kapčius iš Vilniaus. Taip pat renginyje buvo karūnuoti ir 2020 m. šio konkurso laimėtojai, nes pernai dėl pandemijos šventė neįvyko.
Utenos tautodailininkus renginyje palaikė didelis būrys kraštiečių: Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidas Žvinys, Kultūros skyriaus vyr. specialistė Regina Skomskienė, Utenos kraštotyros muziejaus direktorė Jovita Nalevaikienė, ilgametė kultūros darbuotoja Zita Mackevičienė, 2007 m. ir 2015 m. respublikinių tautodailės konkursų „Aukso vainikas“ laureatas Vytautas Valiušis, Utenos rajono tautodailininkų klubo ,,Svirnas“ pirmininkė Zita Indriūnienė su kolegėmis, spaudos leidinių redaktoriai Vytautas Kazela ir Vytautas Ridikas.
Tarp parodos autorių ir laimėtojų buvo smagu matyti ir jaunosios kartos tautodailininkus, perimančius vyresniųjų liaudies meistrų paslaptis. Jauniesiems kūrėjams atstovavo uteniškė Adelė Bražėnaitė, daug išmokusi iš savo mamos, liaudies meistrės Odetos Bražėnienės. Ir liaudies kūrėjų darbų paroda, ir konkurso laimėtojų pagerbimo šventė populiarina lietuvių liaudies meno ir amatų tradicijas, skatina ugdyti meistriškumą, prisideda atgaivinant pamirštas technologijas, pritaikyti jas šiandienai.

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041