school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Kaip atsiradome? Kas esame? Iš kur atėjome? – paroda, kuri atsako į šiuos klausimus

2020 09 28 MORugsėjo 24 d. Utenoje, Kultūros centro dailės galerijoje, buvo atidaryta unikali MO muziejaus paroda „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“. Į Uteną atkeliavo ne visa paroda, tik jos fragmentai, bet nuo to ji netapo neįdomesnė ar nereikšmingesnė.


Į parodos atidarymą pakviestas Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas dėkojo organizatoriams už unikalios parodos atvežimą į Uteną, pasidalino savo mintimis apie 90-uosius Utenoje, tuomet vykdomas veiklas ir darbus. Parodos rengėjams – MO muziejaus direktorei Mildai Ivanauskienei, kuratoriui, uteniškiui komunikacijos specialistui Mantui Pelakauskui, parodos Utenoje rėmėjo Biovela Group atstovui bei kitiems komandos nariams – meras įteikė paauksuotus Utenos, laimės miesto, ženkliukus.
Paroda „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ unikali tuo, kad pasakoja apie, atrodo, visai nesenus laikus – 90-uosius, kai vyko daug permainų, kai atsivėrė kitokio gyvenimo vartai, kai žmogaus siela išsilaisvino ir puolė į tą pasaulį ir aplinką, apie kurią galvojo ir laukė ne vieną dešimtmetį. Tai laikas, kai daiktų žmonės daug neturėjo, todėl kiekvienas jų buvo labai svarbus.
Parodoje eksponuojamos nuotraukos su 90-ųjų individualiais namais-gigantais, patalpų „dizainu“, vyrai-kultūristai, „atrandantys“ savo kūną, televizorius, rodantis pasikalbėjimus apie gyvenimą, kolūkinis barokas, visa siena spalvotų video kasečių, tokių pat, kurias anuomet imdavome iš nuomos punktų ir taip susipažindavome su pasaulio kinu.
„Kodėl 90-ieji? – per parodos atidarymą kalbėjo MO muziejaus direktorė. – 90-ųjų stilius šiandien visame pasaulyje vėl populiarus, bet mums tas dešimtmetis svarbus ne tik kaip mada. Tai pirmieji mūsų atkurtos Nepriklausomybės metai. Žvelgdami į juos iš dabarties vieni jaučia nostalgiją, kiti gal net nenori ano laiko prisiminti. Bet tame dešimtmetyje galime rasti ir paaiškinimų, kodėl šiandien dar neišsipildė anuometinės viltys, ir drauge suvokti, kaip toli nuėjome. Iškovota laisvė užplūdo su rinkos taisyklėmis, pilkumą ėmė keisti spalvinga pasiūla. Kiekvienas ėmė kovoti už savo vietą po saule. Iš unifikuotos masės ėmė rastis naujos rūšys. O norėdamos išlikti, jos turėjo užkariauti erdves, diegti savas taisykles, burtis į tinklus ir kurti savo tapatybę. Kokie esame kaip lietuviai, kaip vyrai ir moterys, kaip save išreiškiame, kokie simboliai mus vienija. Kokias patirtis atsinešame iš 90-ųjų ir kokias pamokas išmokome per tą laiką? – paroda ir bando atsakyti į šiuos klausimus“.
Kaip jau minėta, vienas iš parodos kuratorių – uteniškis komunikacijos specialistas Mantas Pelakauskas, baigęs „Saulės“ gimnaziją. Parodos atidarymui jis parengė paskaitą „90-ieji. Visaip buvo“ ir gausiai susirinkusiems lankytojams papasakojo apie parodos „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ gimimą, užkulisius, jos sėkmę, pasidalino savo, tada dar paauglio ir gimnazisto, prisiminimais apie Uteną. „Spalvoti sportiniai kostiumai, juostiniai fotoaparatai, reivas, kasetiniai grotuvai, turistinės kelionės į Sopotą, svajonės apie Ameriką. Parodoje galima aptikti ir atrasti žinomus 90-iesiems būdingus reiškinius, atpažinti to laikotarpio savotiškus personažus-tipažus, – pasakojo Mantas. – Buvo visko, o daug kas vėl grįžta į madą. Kodėl ir kas iš to – tikra ir išgalvota nostalgija“.
Detaliau susipažinti su parodos eksponatais, prisiminti, sužinoti ir gauti atsakymus į klausimą, kokie buvome ir kokie esame, lankytojams padeda e. gidas.
Paroda veiks iki rugsėjo 30 d., tad, pasak organizatorių, laukia įkvepiantis ir prisiminimų iš 90-ųjų kupinas ruduo.
Kviečiame aplankyti unikalią parodą!

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041