school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Gydytoja prašo: „Be reikalo neikite iš namų, nes galite tapti klastingo viruso auka“

2020 12Sunkios būklės ligoniai gydomi Panevėžyje

Intensyvus sekinantis kasdienis darbas, ekstremalios situacijos ir nuolatiniai iššūkiai – tokia COVID-19 liga užsikrėtusius pacientus gydančių medikų kasdienybė.


VšĮ Utenos ligoninės vyriausioji ordinatorė terapijai, laikinai einanti Terapijos klinikos vadovo pareigas Zita Bartašiūnaitė sako, kad visą gyvenimą dirbo ekstremaliomis sąlygomis, neskaičiuodama darbo valandų. Ši situacija jai išskirtinė tuo, kad medikai turi maksimaliai saugotis klastingo viruso patys ir saugoti kitus, kad galėtų suteikti ligoniams reikiamą pagalbą.
Ligoninėje yra 45 lovos sergantiesiems koronaviruso infekcija. Vakar, gruodžio 8 d., buvo gydomi 29 COVID-19 liga užsikrėtę ligoniai. Beveik visi ligoniai gydomi deguonies terapija. Epidemiologinė situacija šalyje yra rimta ir gana sparčiai keičiasi, todėl ligoninėje gydomų pacientų skaičius gali bet kada pasikeisti.
Stacionare gydomi vidutine COVID-19 forma sergantys pacientai, kuriems yra įrengtos intensyviosios terapijos palatos. Sunkios būklės ligoniai, kuriems reikia dirbtinės plaučių ventiliacijos, vežami gydyti į Respublikinę Panevėžio ligoninę.
„Jei ligonis tris dienas nebeturi temperatūros, mes jį galime išrašyti namo, tačiau to daryti neskubame, nes nėra garantijos, kaip gali pakrypti ligos eiga“, – kalbėjo gydytoja Z. Bartašiūnaitė.

Virusas amžiaus nesirenka

COVID-19 sergantys ligoniai Utenos ligoninėje pradėti gydyti nuo lapkričio 9 d. Nuo to laiko 42 asmenys išgydyti ir išleisti namo, keturi mirė – jiems buvo apie 80 metų. Stacionare gydomi įvairaus amžiaus ligoniai, tarp jų ir 50–60 metų amžiaus.
Medikai pasirengę užtikrinti medicinos priežiūrą ir pagalbą visiems ligoniams. COVID-19 gydymo skyriai aprūpinti visa reikiama medicinos įranga, čia taikomos visos saugos priemonės. Medikai primena sergančiųjų koronaviruso infekcija artimiesiems, kad ligoniai aprūpinami visomis priemonėmis ir vaistais, patiems papildomai pirkti nieko nereikia bei ragina jiems nieko nenešti, išskyrus higienos priemones ir būtiniausius drabužius.

Stebina žemas dalies žmonių sąmoningumas

„Yra žmonių, kurie mano, kad COVID-19 liga yra gydytojų pramanas, – stebėjosi Z. Bartašiūnaitė. – Man sunku žiūrėti į prekybos centruose be jokio reikalo slampinėjančius pensininkus, dar sunkiau matyti kaukių nenešiojančius žmones. Kartais net ligoninėje gulinčius pacientus sunku įtikinti, kad jie privalo dėvėti kaukes.“
Koronaviruso infekcijos užkratas yra labai aktyvus, todėl juo galima užsikrėsti per labai trumpą laiką. Z. Bartašiūnaitė apgailestavo dėl daugelio žmonių žemo sąmoningumo ir ragino nesusitikinėti tarpusavyje, nesilankyti svečiuose, o geriausia be reikalo niekur neiti ir likti namuose: „Mano nuomone, reikia daug griežtesnio karantino, o nuo pažeidimų gali sulaikyti tik piniginės baudos.“
Nė vienas gydytojas niekam nelinkėtų atsidurti covidiniame skyriuje, nes ten besigydančius sunkiai sergančius žmones lankyti draudžiama, su jais galima palaikyti ryšį tik telefonu. Dažniausiai tai yra seni žmonės, kurie galbūt gyvena paskutines dienas ir kuriems labai svarbu, kad šalia jų būtų artimieji. Artimiesiems irgi nelengviau – jie negali nei pamatyti brangių žmonų, nei pabūti šalia ar nors palaikyti jų už rankos.
Tačiau mes galime palengvinti medikų darbą ir apsaugoti save bei kitus, griežtai laikydamiesi karantino reikalavimų.
Panaudota asociatyvi nuotr.

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041