school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Palankus šeimai darbdavys – galimybė suderinti darbo ir šeimos įsipareigojimus

2021 04 19 darbdavys2008 metais atliktas Europos vertybių tyrimas Baltijos šalyse atskleidė, kad daugiau negu 80 proc. estų ir daugiau negu 90 proc. lietuvių mano, jog renkantis darbą jiems yra svarbi galimybė derinti darbą ir šeimą, o daugiau negu 55 proc. estų ir latvių bei daugiau negu 65 proc. lietuvių kaip vieną iš prioritetų paminėjo šeimai draugišką darbovietę. Todėl galimybė derinti profesinius interesus su šeimyninėmis pareigomis tampa ypač svarbia šeimos stiprinimo priemone.
Minint Tarptautinę šeimos dieną Utenos rajono savivaldybės šeimos komisija kreipėsi į savivaldybės teritorijoje veikiančias įmones, kviesdama pasidalinti savo iniciatyvomis plėtojant šeimai ir darbui palankią aplinką. Tikslas – pristatyti įmonių įgyvendinamas šeimai palankias iniciatyvas bei šias įmones paskatinti, taip pat jų pavyzdžiu padrąsinti kitas įmones imtis iniciatyvos kurti šeimos institutą palaikančias priemones darbo vietoje.


Pateikta informacija parodė, jog įmonių vadovai aiškiai suvokia, kad darbuotojų gerovė yra vienas pagrindinių veiksnių, apibrėžiančių ilgalaikį organizacijos veiksmingumą, o dirbančių žmonių psichikos sveikata ir gerovė yra viena iš esminių įmonės produktyvumo ir inovacijų išteklių.
Šeimos komisija skaitytojams pristato trijų įmonių iniciatyvas, kuriant šeimai ir darbui palankią aplinką ir nominuoja jas 2021 m. Palankiu šeimai darbdaviu.
Mažų įmonių grupėje (darbuotojų skaičių nuo 50 iki 99) - UAB ,,Utenos šilumos tinklai“ (direktorius Darius Šinkūnas). Šioje Utenos rajono savivaldybės įmonėje dirba 67 darbuotojai. Įmonėje taikoma priemonių visuma, kurianti palankią aplinką darbui ir šeimai. Išskirtiniu įmonės bruožu galima laikyti lanksčių darbo organizavimo formų taikymą. Sudaroma galimybė darbuotojams dirbti lanksčiu darbo grafiku, auginantiems vaikus, slaugantiems negalią turinčius ar senyvo amžiaus artimuosius, kuriems reikalinga priežiūra (slauga). Darbuotojams suteikiama galimybė dirbti nuotoliniu būdu, darbo vietą įsirengiant namuose.
Įmonėje galioja kolektyvinė sutartis, kurioje yra numatyta nemažai materialinės pagalbos priemonių. Daug dėmesio skiriama šeimos instituto palaikymui. Darbuotojo šeimai susidūrus su nenumatytais įvykiais, tokiais kaip vaiko ar kito šeimos nario liga, dėl kurios reikalinga jo priežiūra ar hospitalizacija, taip pat įvykus nelaimei, kai dirbantysis turi didelių materialinių nuostolių, po sunkių ligų, operacijų ir pan., jam gali būti skiriama piniginė pašalpa. Darbuotojo šeimai, auginančiai neįgalų vaiką, kartą per metus skiriama pusės bendrovės vidutinio mėnesio atlyginimo dydžio pašalpa. Artimo žmogaus mirties atveju suteikiamos 3 dienų papildomos atostogos ir skiriama finansinė pašalpa.
UAB ,,Utenos šilumos tinklai“ daug dėmesio skiriama įmonės vidaus kultūros kūrimui. Darbuotojams išmokamos piniginės išmokos įvairių asmeninių švenčių proga. Vienkartinė išmoka yra išmokama gimus kūdikiui. Darbuotojo jubiliejaus išmokama vienkartinė išmoka, kuri priklauso nuo darbuotojo darbo stažo įmonėje, ir išmokos dydis siekia 25–150 proc. nuo darbuotojo vidutinio mėnesio darbo užmokesčio.
Pagrindinių kalendorinių švenčių proga, tokių kaip Šv. Kalėdos, įmonės darbuotojams organizuojamos kultūrinės išvykos. Įmonės darbuotojų vaikams iki 10 metų amžiaus (imtinai) įmonės lėšomis perkamos ir įteikiamos dovanėlės.
Kiekvienais metais įmonėje minima profesinė šventė – Lietuvos Energetikų diena. Ta proga darbuotojams mokama padidinta kintama atlyginimo dalis.
Kuriant palankią aplinką darbui ir šeimai, įmonėje, veikia motyvacinės priemonės- darbuotojams suteikiamos sąlygos ilsėtis ir sveikatintis, t. y. dalinai apmokant medicinos, sveikatinimosi paslaugas.
UAB „Utenos šilumos tinklai“ darbuotojai apdrausti nuo nelaimingų atsitikimų - staigių, netikėtų, nepriklausančių nuo apdraustųjų valios įvykių, įvykusių darbuotojams draudimo sutarties galiojimo metu, ir kurių priežastimi taptų išorinių jėgų poveikis, sukėlęs darbuotojų traumas, netektą darbingumą ar mirtį. Prasidėjus COVID-19 pandemijai visame pasaulyje, įmonė ėmėsi ne tik privalomų prevencinių priemonių apsaugant savo darbuotojus bendrovėje, bet ir papildomai visus darbuotojus apdraudė nuo COVID-19 pasekmių.
Vidutinių įmonių grupėje (darbuotojų skaičių nuo 100 iki 149) - UAB „Utenos vandenys“ (direktorius Gintaras Diržauskas). Šioje įmonėje dirba 126 darbuotojai. Įmonė daug dėmesio skiria darbuotojų mokymams jų profesinei kvalifikacijai kelti. Darbuotojams skiriamos piniginės išmokas svarbiais jų gyvenimo atvejais – gimus vaikui ar netekus artimo žmogaus mokama vienkartinė 0,5 praėjusio ketvirčio įmonės darbuotojų vidutinio mėnesinio atlyginimo išmoka. Įmonėje veikia profesinė sąjunga, atstovaujanti darbuotojų interesams.
Didelių įmonių grupėje (darbuotojų skaičių nuo 250 ir daugiau) - UAB ,,Švyturys - Utenos alus“ (generalinis direktorius Rolandas Viršilas). Savanoriška darbuotojų kaita įmonėje 2020 m. buvo tik 3,3 proc. (šalyje – 14,2 proc.). Vidutinis darbo įmonėje stažas net 13 metų.
Privataus kapitalo įmonėje dirba 352 darbuotojai. Palankią šeimai aplinką įmonėje kuria priemonių visuma. Pagal įmonėje galiojančią kolektyvinę sutartį su darbuotoju gali būti sutartas individualus darbo ir poilsio laikas. Pareigybėms, kurioms įmanoma darbo funkcijas atlikti nuotoliniu būdu, gali būti taikomas nuotolinis darbas. Darbo vietai namuose įkurti, darbuotojas gali naudoti biure naudojamas priemones (monitorių, darbo kėdę ir pan.). Nenumatytų įvykių atveju darbuotojui gali būti suteikiamos nemokamos atostogos, jų trukmę ir laiką suderinus su tiesio¬giniu vadovu.
UAB ,,Švyturys – Utenos alus“ veikia pagalbos šeimai sistema. Pablogėjus darbuotojo materialinei padėčiai, dėl jo paties ar šeimos narių ligos ar kitų materialinių problemų, generalinio direktoriaus sprendimu gali būti išmokamos piniginės pašalpos. Daug dėmesio skiriama darbuotojų mokymams bei jų profesinės kvalifikacijos kėlimui, lyderystės ir kitų kompetencijų ugdymui. Itin daug dėmesio skiriama darbuotojų saugos ir sveikatos mokymams.
Įmonėje daug dėmesio skiriama organizacijos vidaus kultūros kūrimui. Čia minimos visos svarbiausio kalendorinės šventės, tokios kaip šv. Kalėdos ir kitos. Darbuotojams ir jų vaikams organizuojami šventiniai renginiai. Įmonėje minima Vaikų diena. Šią dieną įmonės darbuotojai į darbą gali ateiti kartu su vaikais. Organizuojamos darbuotojų išvykos bei kiti neformalūs renginiai. Visiems nuolatiniams darbuotojams kartą per ketvirtį skiriamas piniginis limitas sporto ir sveikatingumo paslaugoms, kurį darbuotojas gali panaudoti savo mėgstamai aktyviai veiklai (sportui, šokiams ir pan.) arba sveikatai stiprinti (masažai, gydomosios procedūros, skiepai). Įmonė yra apdraudusi visus darbuotojus papildomu sveikatos draudimu ir draudimu nuo nelaimingų atsitikimų, galiojančiu visame pasaulyje.
Įmonėje džiaugiamasi darbuotojų vaikų pasiekimais. Gabių vaikų skatinimo programoje gali dalyvauti visi 5–12 klasių pažangūs mokiniai. Piniginėmis išmokomis skatinama ne tik už pasiekimus moksle, bet ir iškovojus prizines vietas respublikinėse ar tarptautinėse olimpiadose, konkursuose, varžybose.
Darbuotojams skiriamos nuo 2 iki 3 darbo dienų atostogos dėl asmeninių priežasčių (vestuvių, vaiko gimimo ar artimo mirties atveju). Mokymosi atostogų metu, jeigu studijų kryptis susijusi su užimamomis pa¬reigomis, darbuotojui yra mokamas vidutinis atlyginimas (ne daugiau kaip 20 darbo dienų per metus). Jei studijų kryptis nesusijusi su užimamomis pa¬reigomis, darbuotojui yra mokamas vidutinis atlyginimas (ne daugiau kaip 10 darbo dienų per metus).
UAB ,,Švyturys – Utenos alus“ reikšminga ir aktyvi veikla socialiai atsakingo verslo srityje buvo įvertinta ir Nacionalinio atsakingo verslo apdovanojimuose. 2015 metais įmonė įvertinta nominacijoje „Metų bendruomeniškiausia įmonė 2015“. Specialus sertifikatas įteiktas už nuoseklų bendradarbiavimą bei nuolatinį konsultavimąsi su suinteresuotomis visuomenės grupėmis. Už aukštą darbuotojų motyvaciją, lojalumą bei įsitraukimą „Švyturiui-Utenos alui“ yra suteiktas „Ateities organizacijos 2020“ vardas.
Kiekviena darbdavio iniciatyva, kuriant šeimai ir darbui palankią aplinką, vienareikšmiškai prisideda prie darbuotojo gerovės patyrimo, kuris pasižymi mažesniu patiriamu stresu, didesne motyvacija dirbti ir darbingumu, geresne fizine ir psichikos sveikata, didesniu pasitenkinimu darbu ir bendrai gyvenimu.
Visą išsamią informaciją apie galimybes derinti įsipareigojimus šeimai ir darbui skaitytojai gali surasti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos naujai sukurtoje interneto svetainėje www.seimairdarbas.lt.
Dar kartą sveikiname drąsias ir inovatyvias įmones. Tikimės, kad Palankaus šeimai darbdavio pristatymas taps gražia tradicija minint Tarptautinę šeimos dieną ir paskatins visas įmones drąsiai ir atsakingai kurti šeimai ir darbui palankią aplinką Utenos rajono savivaldybėje.

 

 

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041