school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Sausio 3-iąją UAB „Utenos komunalininkas“ mieste išbarstė ne vieną toną smėlio ir druskos

 Teikiame informaciją apie UAB „Utenos komunalininkas“ darbą sausio 3 dieną.

Informaciją apie kelių būklę ir gamtines sąlygas (sukibimo koeficientą, dangos temperatūrą, oro temperatūrą, rasos taško temperatūrą, kelio dangos rasos taško temperatūrą, vandens, sniego, ledo sluoksnį ant dangos paviršiaus) įmonė gauna realiu laiku iš metereologinės stotelės, esančios Utenos mieste. Pagal šiuos duomenis ne tik matoma reali kelio būklė, bet galima daryti ir prognozę trumpuoju laikotarpiu.

Vairavimo sąlygos staiga suprastėjo, t. y. sukibimo koeficientas sumažėjo sausio 2 d. 12 val. prasidėjus snygiui, vėliau perėjusiam į lietų. Nedelsiant buvo duota barstytuvų operatoriams užduotis barstyti gatves ir jau 13.40 val. kelių būklė buvo labai gera, sukibimo koeficientas - 0,75. Pagal Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) nustatytus normatyvus, kelio būklė pagal sukibimo koeficiento reikšmę vertinama taip: 0,70 ir didesnis - labai gera; 0,69–0,55 - gera; 0,54–0,40 - patenkinama; 0,39 ir mažiau - bloga. Buvo atlikti trys barstymai ir net esant lietui kelio būklė išliko gera. Teiginiai, kad miesto gatvės tuo metu buvo labai slidžios, nėra teisingi.
Kelio dangos sukibimo koeficientas sausio 2 d.12.00–sausio 3 d. 12.00 val.:(žr. paveikslėlyje)

Sausio 3 d. penkiolika įmonės mašinų su druska ir druskos-smėlio mišiniu 4.30 val. pajudėjo į gatves jų barstyti. Gyvenamuosiuose kvartaluose, barstyti smėlio-druskos mišinio prie laiptų ir perėjų rankiniu būdu išėjo 39 darbuotojai. Lyjant, protarpiais gana intensyviai, išberta druska buvo nuplaunama, o ant išberto smėlio formavosi ledas, nes dangos temperatūra buvo minusinė. Vykdomi intensyvūs slidumą mažinančių priemonių barstymo darbai gatvėse su asfalto danga leido išlaikyti pakankamai geras eismo sąlygas, o šaligatviuose su betoninių trinkelių ir plytelių danga šios pastangos iškart norimų rezultatų nedavė. Ant tokios dangos ledas formavosi ypatingai intensyviai. Po 10.00 val. dangos temperatūrai tapus teigiamai ir susilpnėjus lietui barstymas pradėjo duoti matomus rezultatus.
Kelio dangos temperatūra sausio 02 d. 12.00–sausio 03d. 12.00 val.: .:(žr. paveikslėlyje)
Įmonės darbuotojai, atsakingi už gatvių priežiūrą, stebi mašimų darbą sekimo sistemomis, todėl yra galimybė matyti, kiek darbų jau atlikta ir kur dar reikia atlikti.
Pateikiame keleto ašinų, sausio 3 d. barsčiusių gatves ir šaligatvius, judėjimo ataskaitų iškarpas: .:(žr. paveikslėlyje)

Visų sausio 3-iosios maršrutų suvestinė: .:(žr. paveikslėlyje)

Šaligatvių ir gatvių barstymo darbai buvo pradėti 4.30 val. ir baigti po 17.10 val. Darbo metu išbarstyta daugiau kaip 80 tonų smėlio-druskos mišinio ir per 50 tonų druskos.

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041