school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Kad gamtos išdaigų išversti medžiai netaptų nelaimės priežastimi...

2022 02 07 medziaiKiekvienais metais, ypač rudenį ir žiemą, stiprūs vėjai ir snygiai pažeidžia, išverčia iš šaknų, nulaužo ne tik silpnesnius, bet ir sveikus medžius. Nenuspėjami gamtos reiškiniai sukelia rūpesčių ir gyventojams, ir tvarką mieste ir rajone prižiūrinčioms įmonėms.
Neseniai praūžę vėjai pridarė bėdų visame Utenos rajone: buvo nulaužti medžiai, prilaužyta šakų, mieste, Stoties gatvėje, vėjas išjudino liepą, kurią reikėjo skubiai pašalinti. Džiugu, kad skaudžių atvejų mieste nepasitaikė.
Želdinius mieste ir rajone prižiūri Utenos rajono savivaldybės administracijos paskirti asmenys, darbo grupės, o kai norima šalinti 10 ar daugiau saugotinų želdinių – Utenos rajono savivaldybės želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisija.

Medžius geni ir pavojingus bei pažeistus šalina UAB „Utenos komunalininkas“. Primename, kad Utenos rajono savivaldybės želdynų ir želdinių apsaugos taisyklėse įtvirtinta nuostata, kad privačiose teritorijose želdinius prižiūri, tvarko ir saugo žemės savininkai ir naudotojai. Utenos rajono savivaldybės administracija organizuoja ir (ar) vykdo savivaldybės želdynų ir želdinių teritorijose esančių želdynų ir želdinių apsaugą, priežiūrą ir tvarkymą. Taisyklėse taip pat numatyta, kad želdynų ir želdinių valdytojai ir savininkai saugotinus želdinius privalo tvarkyti, tik turėdami Utenos rajono savivaldybės administracijos išduotą leidimą kirsti želdinį. Kurie medžiai ir krūmai priskiriami saugotiniems želdiniams, nustato 2008 m. kovo 12 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu Nr. 206 (su vėlesnėmis redakcijomis) patvirtinti kriterijai.
Norint gauti leidimą medžiui kirsti, reikia pateikti atitinkamos formos prašymą Utenos rajono savivaldybės administracijai (Utenio a. 4, Utena), seniūnijose - seniūnijai. Prašymą galima teikti ir el. paštu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Jis bus išnagrinėtas ir išduotas leidimas arba raštu pateiktas motyvuotas atsakymas, kodėl saugotinų želdinių kirtimas, kitoks pašalinimas iš augimo vietos ar intensyvus genėjimas negalimas. Seniūnijų gyventojai dėl saugotinų želdinių kirtimo, kitokio pašalinimo iš augimo vietos ar intensyvaus genėjimo turėtų kreiptis į savo seniūniją. Utenos mieste ir rajone pernai išduoti 146 leidimai saugotinų želdinių kirtimui, kitokiam pašalinimui iš augimo vietos ar intensyviam genėjimui. Taip pat praėjusiais metais mieste buvo pasodinta 70 vnt. medžių, 117 vnt. krūmų, 35 kv. m. gėlynų, o rajone – 3434 vnt. gėlių sodinukų ir 219 vnt. krūmų ir medžių sodinukų.
Saugotinus želdinius kirsti, kitaip pašalinti iš augimo vietos ar intensyviai genėti be leidimo galima, kai šiuos darbus reikia atlikti nedelsiant – dėl gamtinio, eismo ar kito įvykio pakitus saugotinų želdinių būklei, kai dėl to jie kelia pavojų gyventojams, jų turtui, statiniams ar eismo saugumui. Bet tokiu atveju gyventojai, be leidimo nukirtę avarinės būklės želdinį, per 3 darbo dienas apie šį darbą privalo raštu informuoti savivaldybę, nurodyti želdinio vietą (adresą ar koordinates) ir pateikti 3 nuotraukas, kuriose būtų užfiksuotas želdinys prieš atliekant darbus ir iš skirtingų pusių užfiksuotas nukirstas ar nugenėtas.
Leidimų ir sprendimų kirsti, kitaip pašalinti iš augimo vietos ar intensyviai genėti saugotinus želdinius tvarka išdėstyta LR želdynų įstatymo 13 straipsnio 1 ir 2 dalyse. Plačiau galima susipažinti https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/TAR.BA283DF0FB41/asr.
Informuojame, kad Želdynų ir želdinių apsaugos taisyklių nuostatų pažeidimai užtraukia įspėjimą arba baudą asmenims nuo 14 iki 140 Eur. Padarius nusižengimą pakartotinai bauda siekia nuo 30 iki 300 Eur.
Lietuvos Respublikos želdynų įstatymo nuostatų pažeidimas užtraukia baudą nuo 60 iki 300 Eur (neteisėtas saugotinų želdinių naikinimas), o neteisėtai želdinius naikinant ar perkeliant, gadinant želdynų statinius ir įrenginius galima sulaukti įspėjimo arba baudos nuo 20 iki 170 Eur.
Utenos rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriui bene dažniausiai tenka bausti už Želdynų įrengimo ir želdinių veisimo taisyklių, Medžių ir krūmų, vandens telkinių priežiūros taisyklių, Želdynų ir želdinių sanitarinės apsaugos taisyklių, Želdinių apsaugos, vykdant statybos darbus, taisyklių pažeidimus. Šie pažeidimai užtraukia baudą nuo 30 iki 140 Eur. 2021 m. Viešosios tvarkos skyrius nubaudė 6 asmenis, iš jų trims buvo skirti įspėjimai, o kitiems teko sumokėti pusę įstatyme numatytos minimalios baudos.

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041