school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas: „Karo Lietuvoje nebus“

Kovo 15 d. buvo surengtas pasitarimas dėl įvairių institucijų, besirūpinančių nuo karo bėgančių ukrainiečių priėmimu, apgyvendinimu, maitinimu, užimtumu ir kt., veiksmų koordinavimo. Jame dalyvavo Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, savivaldybės administracijos vadovai, Pagalbos teikimo iš Ukrainos atvykstantiems asmenimis koordinavimo štabo nariai, Utenos sveikatos priežiūros, švietimo įstaigų, Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato, Utenos verslo informacijos centro vadovai, NVO, Užimtumo tarnybos Utenos skyriaus, Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos vienuolyno atstovai.

                      Šiuo metu  į Utenos rajoną yra atvykę 194 ukrainiečiai. Jie apgyvendinti Utenos rajono savivaldybei priklausančiose pastatuose (68) ir privataus sektoriaus būstuose (126). Iki 18 metų yra 106 ukrainiečiai, suaugusieji – 88. Pirmieji pabėgėliai, kaip jau buvo rašyta, buvo apgyvendinti Sudeikių daugiafunkciame centre. Jame šiuo metu gyvena 44 ukrainiečiai, iš jų 23 – vaikai. Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos vienuolyne gyvena 25 ukrainiečiai, iš jų – 7 vaikai iki 7 metų, 6 – vaikai iki 18 metų.  

Ukrainiečių vaikai jau yra ugdomi Utenos švietimo įstaigose. Vaikų lopšelyje-darželyje „Šaltinėlis“ atidaryta grupė, kurią lanko 8 vaikai. Su jais dirba auklėtojos padėjėja ukrainietė. Krašuonos progimnazija kovo 15 d. sulaukė pirmųjų 3 ukrainiečių vaikų.  Vyturių progimnazijoje mokosi  38 vaikai, su  jais taip pat dirba mokytojos padėjėja ukrainietė. „Saulės“ gimnazijoje mokosi 7 gimnazistai.  Utenos kolegija priėmė 7 karo perbėgėlius. Kaip sakė Kolegijos direktorius Raimundas Čepukas, laukiama dar  3 atvažiuojančių iš Ukrainos. Tai – studentų šeimos nariai.

Pasitarime taip pat buvo kalbama apie ukrainiečių įdarbinimo galimybes, sveikatos priežiūros paslaugų teikimą, užimtumą, būtinybę supažindinti su Lietuvos teisine sistema (vaikų teisės, smurtas artimoje aplinkoje, policijos kontaktai ir kt.).

Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Vytautas Vaiškūnas informavo, kad problemų, susietų su ukrainiečių atliktais teisės pažeidimais, nėra. „Didesnė problema ta, kad lietuviai pradėjo ruoštis karui, prekybos centruose pirkdami  ir namuose kaupdami tam tikrus maisto produktus. Kaip policijos viršininkas atsakingai pareiškiu: karo Lietuvoje nebus,“ – pabrėžė Vytautas Vaiškūnas.

Baigiantis pasitarimui buvo akcentuota, kad gyventojai, verslo įmonės, atsivežantys karo pabėgėlius iš Ukrainos, turi prisiimti ir atsakomybę už tuos žmones bei įsipareigojimus rūpintis atvykusiais. Taip pat iš anksto informuoti Utenos rajono savivaldybę apie ketinimus atsivežti ukrainiečius bei apgyvendinti savo butuose ar namuose.

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041