school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Kai šalia gyvenantis kaimynas tampa pavojingu...

2022 06 23 pratybosBirželio 22 d. vyko valstybinio lygio civilinės saugos funkcinės pratybos ,,Civilinės saugos sistemos subjektų veiksmai įvykus branduolinei avarijai Baltarusijos Respublikos teritorijoje esančioje atominėje elektrinėje“, kuriose buvo vertinamas už civilinę saugą atsakingų institucijų pasirengimas vykdyti nustatytas funkcijas branduolinės, radiologinės avarijos Astravo atominėje elektrinėje atveju. Pratybas organizavo Vidaus reikalų ministerija ir Priešgaisrinė apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD).
Organizatorių teigimu, pratybose dalyvavo apie 1300 dalyvių: savanorių statistų, savivaldybių ir civilinės saugos sistemos darbuotojų, savivaldybių ir ministerijų operacijų centrų narių. Pratybų užduotys buvo įgyvendinamos 73 vietose. Daugiausia dėmesio buvo skiriama gyventojų evakavimui iš atominės elektrinės avarijos poveikio zonos.


Utenos rajone pratybose dalyvavo Utenos rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos (ESK), Savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (ESOC) nariai, savivaldybės gyventojų evakavimo ir priėmimo komisijos nariai, kiti už pasirengimą pratyboms atsakingi asmenys.
Pratybų metu buvo praktiškai organizuojamas darbas numatytose vietose: ESO centre (Utenos rajono savivaldybės administracijoje) ir Gyventojų priėmimo punkte (GPP), kuris buvo įkurtas Utenos kultūros centro Vyžuonų skyriaus pastate bei Kolektyvinės apsaugos statinyje (KAS) Utenos r. Užpalių gimnazijos Vyžuonų skyriaus patalpose.
Vyžuonose komanda priėmė iš Švenčionių rajono tarpinio gyventojų evakavimo punkto prieš tai į jį išsiųstais autobusais atvykusius 34 evakuojamuosius gyventojus, kuriuos „suvaidino“ rajono mokiniai, organizavo jų pasitikimą, registraciją, aprūpinimą būtiniausiomis priemonėmis, pamaitino. GPP ir KAS buvo įrengtos įvairios patalpos: mamos ir vaiko kambarys, psichologo kabinetas, informacinis centras, asmenų su negalia apgyvendinimo ir laikino apgyvendinimo patalpos. Realios grėsmės atveju visiems gyventojams būtų suteiktos paslaugos pagal poreikį. Paskelbus pratybų pabaigą, 34 iš Švenčionių rajono evakuoti gyventojai, t. y. mokinukai, buvo susodinti į autobusus ir saugiai pasiekė namus.
Pratybose Utenos rajono savivaldybės administracijos komandai talkino Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Utenos skyrius savanoriai, plk. Prano Saladžiaus šaulių 9-oji rinktinės šauliai, Vyžuonų seniūnijos darbuotojai.
Dėkojame visiems, kurie savo darbu prisidėjo prie sėkmingų pratybų Utenos rajone.

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041