school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Vasara atėjo su trenksmu

2022 06 27 karstisŠtai ir sulaukėme. Stalo kalendorius birželio 21 d. parašė, kad „vasara prasideda šiandien 12.14 val.“. Tądien, kaip prisimename, gerokai nulijo, o naktį pikti lietaus debesys iš Lietuvos pabėgo. Ir vasara prasidėjo. Paradoksas: nors dienos po truputį ėmė trumpėti, bet vasara, lyg atsiprašydama už šaltą ir itin lietingą birželio pradžią, sugalvojo visus gerokai pakaitinti. Jau birželio 22 d. oras pradėjo staigiai šilti, o Joninės šiais metais buvo ne tik kad be lietaus, bet ir sulaukė 30 laipsnių karščio! Oras kaito ir visą savaitgalį, ir jau šiandien, birželio 27 d., pasiekė piką: kai kur karštis siekia ir 33 laipsnius.
Bet tai ne pabaiga. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba informuoja, kad oras Lietuvoje artimiausiomis dienomis įkais dar labiau. Ir perspėja apie stichinį karštį: birželio 27–30-os dienomis aukščiausia temperatūra daug kur sieks 30–34 °c.


Alinantys karščiai turi neigiamos įtakos žmonių sveikatai: gali sutrikti širdies ritmas, padidėti ar sumažėti arterinis kraujo spaudimas, sutrikti medžiagų apykaita, ištikti šilumos smūgis. Todėl rekomenduojame:
• gerti daug skysčių.
• stengtis būti patalpose, kuriose yra įrengti ventiliatoriai ar oro kondicionieriai.
• valgyti saikingai, lengvai virškinamą maistą, daugiau vaisių ir daržovių.
• riboti fizinį aktyvumą, ypač vidurdienį – nuo 11 iki 17 valandos.
• einant į lauką užsidėti galvos apdangalą arba išskleisti skėtį. Taip pat dėvėti saulės akinius, lengvus, šviesius, pralaidžius orui ir prakaitui drabužius.
• būnant namuose dienos metu užleisti užuolaidas ar žaliuzes ant langų.
• jokiu būdu nepalikti vaikų ar augintinių vienų automobiliuose.
Saugokime save, savo artimuosius ir augintinius!

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041