school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

UTENA AKTYVIAI RUOŠIASI DALYVAUJAMOJO BIUDŽETO INICIATYVOS STARTUI

Pirmą kartą Utenos rajono savivaldybėje bus įgyvendintas dalyvaujamasis biudžetas – tai būdas, kaip savivalda kartu su gyventojais spręs dėl viešųjų lėšų panaudojimo gyvenamajai aplinkai gerinti, kai visi gyventojai turės galimybę pateikti savo projektų idėjas ir balsuoti už geriausią ir reikalingiausią projekto idėją. Projekto idėja – skirta viešųjų erdvių ir viešojo naudojimo infrastruktūros, susijusios su laisvalaikio, poilsio, sporto, kultūrine veiklomis, sukūrimui ir atnaujinimui, įgyvendinama savivaldybės teritorijoje, valstybės ar savivaldybės valdomoje bendrojo naudojimo visuomenės poreikiams tenkinti žemėje (detalesnė informacija dėl rekomenduojamų vietų bus paskelbta kartu su kvietimu). Projekto idėjos sprendiniai neturi prieštarauti toje teritorijoje galiojantiems teritorijų planavimo dokumentams, jau patvirtintiems kitiems savivaldybės projektų sprendiniams, netrukdyti esamiems inžineriniams tinklams ir komunikacijų sistemų eksploatavimui.


Savivaldybė gyventojus kvies teikti iniciatyvas, skirtas gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti. Uteniškiai galės siūlyti įvairias idėjas – nuo laisvalaikio praleidimo vietų sutvarkymo iki naujų projektų įgyvendinimo. Dalyvaujamojo biudžeto tikslas – gerinti socialinę, gyvenamąją aplinką, padaryti miestą atvirą ir draugišką esamiems ir potencialiems būsimiems gyventojams. Kasmet dalyvaujamojo biudžeto iniciatyvoms įgyvendinti bus skiriama iki 100 000 Eur.
Pareiškėjais galės būti Utenos rajone gyvenamąją vietą deklaravęs, ne jaunesnis nei 18 metų asmenys, surinkę ne mažiau kaip 10 Utenos rajone gyvenamąją vietą deklaravusių ne jaunesnių kaip 18 metų asmenų, palaikančių projekto idėją gyvenamosios aplinkos gerinimui, parašų.
Tokių pačių projektų idėjų pasiūlymų paraiškos einamaisiais metais teikiamos 1 kartą ir galės dalyvauti tik vienoje iš 2 projektų kategorijų:
• Mažos apimties projektų idėjos – nekomercinės paskirties infrastruktūrinės projektų idėjos (išskyrus gatvių/kelių apšvietimo įrengimą, rekonstrukciją ir remontą, gatvių / kelių, šaligatvių, pėsčiųjų, dviračių takų įrengimą, rekonstrukciją ir remontą), kurių apimtis neviršija 20 tūkst. Eur, įskaitant visus mokesčius, įgyvendinamos per metus.
• Didelės apimties projektų idėjos – nekomercinės paskirties infrastruktūrinės projektų idėjos (išskyrus gatvių/kelių apšvietimo įrengimą, rekonstrukciją ir remontą, gatvių / kelių, šaligatvių, pėsčiųjų, dviračių takų įrengimą, rekonstrukciją ir remontą), kurių įgyvendinimo trukmė iki 24 mėnesių. Techninę dokumentaciją pradedant rengti pirmais įgyvendinimo metais. Projektų idėjos apimtis neviršija 100 tūkst. Eur įskaitant visus mokesčius.
Utenos rajono gyventojai, ne jaunesni nei 18 metų, pritarimą projektų idėjų įgyvendinimui išreikš balsavimu. Vienas gyventojas turi teisę balsuoti ne daugiau kaip už 2 projektų idėjas, atiduodamas vieną balsą mažos vertės projektų idėjų kategorijose ir vieną balsą didelės vertės projektų kategorijoje. Projektų idėjos bus teikiamos užpildant nustatytos formos projekto idėjos pasiūlymą svetainėje www.utena.lt arba kita kvietime nustatyta tvarka ir terminais (pvz., balsavimas atvykstant į nurodytą vietą ir užpildant balsavimo kortelę, balsavimas kitose interneto svetainėse ir pan.). Projektų idėjos 100 proc. finansuojamos Savivaldybės biudžeto lėšomis.
Savivaldybė gyventojams teiks konsultacijas, kaip tinkamai pildyti iniciatyvų paraiškas, o pateiktos projektų idėjos bus skelbiamos savivaldybės interneto svetainėje. Daugiausiai gyventojų palaikymo sulaukusios iniciatyvos bus įgyvendintos.
Kviečiame susipažinti gyventojus su procesais savivaldoje. Visa informacija Tvarkos apraše.

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041