school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Utenos meno mokyklos auklėtiniai tarptautiniame projekte, nominuotame tarp trijų geriausių pasaulyje

2023 05 16 spaudaiUtenos meno mokyklos Dailės skyriaus auklėtiniai prisijungė prie aštuntus metus vykstančio tarptautinio projekto „Kol gyveni, tol ir mokaisi“, kuris prestižinėje tarptautinėje Londono knygų mugėje buvo nominuotas „Iternational Excellence Awards“ tarp trijų geriausių pasaulyje kategorijoje „Educational Learning Recourses“.
Projekte dalyvauja moksleiviai iš beveik keturiasdešimties Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Norvegijos, Danijos, Ukrainos ir Lenkijos švietimo įstaigų.
Projekto rėmuose moksleiviai iliustruoja patarles. Įdomu palyginti, kaip tą pačią patarlę suvokia vaikai iš Lietuvos ir jų bendraamžiai Vokietijoje, Norvegijoje, Danijoje, Ukrainoje, Lenkijoje ar Didžiojoje Britanijoje. Jau išleisti aštuoni dvikalbiai patarlių žodynai: lietuvių-anglų, lietuvių-rusų, lietuvių-vokiečių, rusų-anglų, lietuvių-norvegų, lietuvių-danų, lietuvių-ukrainiečių ir ką tik pasirodė lietuvių-lenkų patarlių žodynas „Kol gyveni, tol ir mokaisi. Człowiek uczy się przez całe życie“, kurį iliustravo ir Utenos meno mokyklos auklėtiniai. Moksleivius į projektą įtraukė mokytojos Ilona Bartkienė ir Danutė Burbienė.


Patarlės yra tradiciniai posakiai, atspindintys kalbos turtingumą ir tautos charakterį, atskleidžiantys tautos savitumo išraišką. Todėl patarlių perteikimas jaunajai kartai yra labai svarbi ugdymo priemonė. Projektu siekiama skatinti vaikus vaizdingai kalbėti gimtąja kalba ir turtinti kalbos žinias, tuo pačiu mokytis svetimos kalbos ir ją tobulinti per kūrybinę išraišką.
Gegužės 12 d. Utenos meno mokyklos Dailės skyriuje pristatytas leidinys „Lietuvių-lenkų patarlės. Kol gyveni, tol ir mokaisi. Człowiek uczy się przez całe życie“ (leidykla „Pamėginčius“) ir atidaryta tarptautinio projekto „Kol gyveni, tol ir mokaisi“ piešinių paroda. Taip pat vyko edukacinės dirbtuvės „Ar žinai patarlę?“ Mokiniai, naudodamiesi išmaniaisiais telefonais ir Kahoot programėle, atsakinėjo į klausimus apie patarles. Norint laimėti, reikėjo pastabumo, greitos reakcijos ir atidžiai skaityti užduotį. Vaikai labai emocingai reagavo į teisingai ar neteisingai pateiktus atsakymus. Nugalėtojai buvo apdovanoti prizais, o projekto „Kol gyveni, tol ir mokaisi“ dalyviai, mokytojai ir mokyklos biblioteka dovanų gavo moksleivių iliustruotas knygas.
Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041