school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Uždaromi Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktai

muitine

Trečiadienį (2023-08-16) LR Vyriausybė nusprendė nuo šešių iki keturių sumažinti pasienio kontrolės punktų (PKP) Lietuvos pasienyje su Baltarusija. Nuo penktadienio nebeveiks tarptautiniai Šumsko ir Tverečiaus PKP.

Tad nuo rugpjūčio 18-osios liks keturi pasienio su Baltarusija kontrolės punktai – Medininkų, Lavoriškių, Raigardo ir Šalčininkų.
Nutarimo projekte nurodoma, jog dviejų PKP veiklą siūloma laikinai sustabdyti atsižvelgiant į geopolitines aplinkybes ir siekiant sumažinti iškilusias grėsmes. Per Šumsko ir Tverečiaus PKP valstybės sieną kerta lengvieji automobiliai, pėstieji bei dviratininkai, tai pat – tušti krovininiai automobiliai.
Į Baltarusiją ir iš jos vykstančių automobilių srautas bus nukreiptas į baigiamą rekonstruoti, didžiausią ir techniškai aprūpintą Medininkų PKP. Skirtingai nei Tverečiaus ir Šumsko PKP, jame veikia rentgeno kontrolės sistema, efektyviai kovojanti su kontrabanda, pirmiausia – rūkalų.
Uždaryti du pasienio kontrolės punktus nuspręsta reaguojant į galimas grėsmes dėl į Baltarusiją persikėlusių „Wagner“ samdinių. Skirtingais duomenimis, šiuo metu ten jų sutelkta apie 4–4,5 tūkst., nemaža dalis – netoli Lietuvos ir Lenkijos sienų.
Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos piliečiams nuo pernai pavasario Baltarusija įvedė bevizį režimą. Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius į Baltarusiją buvo išvykę apie 230 tūkst. Lietuvos piliečių, vidutiniškai apie 52 tūkst. per mėnesį. Dalį jų Baltarusijos pasienio punktuose mėginta verbuoti.

VSAT informacija ir nuotraukos

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041