school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Smurtui prieš moteris - „Stipresnė už baimę” freska

2024 05 15 smurtas2024 m. gegužės 18 d. Utenos turizmo sezono atidarymo metu Utenos kultūros centro vidiniame kiemelyje bus pristatyta iliustratorės Eglės Narbutaitės freska „Stipresnė už baimę“. Kūrinio tikslas - kelti visuomenės sąmoningumą apie prieš moteris vykdomo smurto dažnumą, o menas - vienas iš įrankių šiam tikslui pasiekti. Lietuvoje 1 iš 3 moterų yra patyrusi smurtą iš savo partnerio, tačiau statistika atspindi tik dalį tikrovės - deja, tačiau apie didžiąją dalį smurto atvejų nėra pranešama. Apie kilusią idėją ir Baltijos Jūros Valstybių Tarybos dalinai finansuojamo projekto „Sisterhood Pathways” (liet. - Seserystės Takai) įgyvendinimą plačiau pasakojo „AY Institute” (liet. - AY Institutas) projektų vadovė Akvilė Latožaitė.

Kaip kilo idėja? Kodėl pasirinkta vieta - Utenos kultūros centro vidinis kiemelis?

Mūsų organizacija jau ne vienerius metus dirba su tokiomis temomis, kaip smurtas prieš moteris, moterų teisės. Dėl įvairių priežasčių daugeliui žmonių yra labai sunku pradėti dialogą šiomis temomis. Kurdami projektą „Sisterhood Pathways” (liet. Seserystės Takai) svarstėme, kokiais būdais galėtume pasiekti daugiau žmonių. Kilo mintis pasitelkti meną kaip komunikacijos įrankį. Freskos, tokios kaip "Stipresnė už baimę", smalsumo vedinus žmones priverčia sustoti ir pamąstyti, ką gi ta freska simbolizuoja. Šalia freskos „Stipresnė už baimę” pritvirtintas QR kodas, kurį nuskenavę žmonės galės plačiau pasidomėti projektu ir freskoje įamžinta tema. Eidami kūrybiniu keliu siekiame, jog žmonės sustotų, pasidomėtų ir visgi tą sunkią temą pagvildentų. Na, o kalbant apie vietą - yra keletas veiksnių. Pirmiausia, gauti leidimus tokioms didelėms freskos nėra paprasta, ypač matomose ir gerai žinomose miestų vietose. Kadangi Utenos rajono savivaldybė bei Utenos kultūros centras idėją labai palaikė, o ir vieta pasirodė puiki - pačiame miesto centre, tai sprendimas piešti freską būtent Utenoje buvo priimtas labai paprastai.

Freska - dar vienas simbolinis objektas, įrėminsiantis kovą prieš smurtą. Kokių aktyvių smurto prevencijos veiklų esate sumanę ateičiai? Kokias vykdote dabar?

Projekto pagrindinis tikslas - šviesti visuomenę smurto prieš moteris tema. Pasitelkiame edukacines veiklas. Projekto metu organizavome susitikimus, didžioji jų dalis buvo skirta moterims. Pavyzdžiui, Tarptautinės moters dienos proga surengėme protmūšį moterų teisių tema kartu su kitomis organizacijomis - bendradarbiavome su nevyriausybine organizacija „Ribologija”, kurios pagrindinis tikslas yra kurti Lietuvą be seksualinio smurto bei Moterų informacijos centru, siekiančiu lyčių lygybės pasaulyje be smurto. Artimiausiu metu organizuosime daugiau seminarų ir renginių, pavyzdžiui, dailės terapiją moterims. Informuojančias freskas piešime ir kaimyninėse šalyse - Lenkijoje, Latvijoje.

„Sisterhood Pathways” - saugiai ir palaikančiai aplinkai kurti.

„Projektas ne veltui pavadintas „Sisterhood Pathways” (Seserystės Takai - liet.). Dažnai renginių metu akcentuojame, kaip svarbu yra sukurti saugią aplinką ir morališkai palaikyti mus supančias moteris: mamas, tetas, drauges. Kalbėjimas apie patiriamą smurtą saugioje aplinkoje gali būti pirmas žingsnis problemos sprendimo link. Skatiname seserystę, palaikymą, paraginimą kalbėti su specialistais ir, svarbiausia, nekaltinti, o suprasti," - pasakojo AY Instituto projektų vadovė A. Latožaitė.

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041