school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Gegužės 25-ąją minima Tarptautinė dingusių be žinios vaikų diena

2024 05 23 vaikuDingusių žmonių šeimų paramos centras ir Utenos rajono savivaldybės kovos su prekyba žmonėmis komisija primena, kad Lietuvoje ir pasaulyje kasmet gegužės 25 d. minima Tarptautinė dingusių be žinios vaikų diena. Šią dieną ne tik prisimenami dingę vaikai, bet ir šeimos, patyrusios siaubingą vaiko netektį. Tą dieną visame pasaulyje skiriamas dėmesys vaikų dingimo priežastims paminėti, įskaitant seksualinį bei fizinį smurtą, pedofiliją bei prekybą žmonėmis. Lietuvoje kaip ir 31 Europos šalyje veikia tarptautinė 116 000 karštoji pagalbos linija dėl dingusių vaikų.
Lietuva buvo pirmoji Šiaurės šalis, kurioje Centras kartu su JAV ambasada, LR Vidaus reikalų ministerija, Lietuvos policijos departamentu bei Facebook 2018 m., įdiegė Lietuvoje skubios vaiko paieškos sistemą Amber Alert Facebook. „Missing Children Europe“ duomenimis, Europoje kas dvi tris minutes gaunamas pranešimas apie dingusį vaiką. Lietuvoje, dingusių be žinios asmenų registro duomenimis, kiekvienais metais registruojama apie 2000–2500 nepilnamečių dingimo atvejų.


2023 metais buvo užregistruota 2212 vaikų dingimo atvejų, o 2024 metų I ketvirtį fiksuota 570 vaikų dingimo atvejai. Pastebima, kad pagrindinė vaikų dingimo priežastis yra pabėgimas iš namų ar globos įstaigų. Vaikai, dažnu atveju bėga nuo problemų namuose – smurto artimoje, konfliktų, nepriežiūros. Dingę ar iš namų bėgantys vaikai gali tapti lengvu grobiu nusikaltėliams ne tik už namų ribų, bet ir internete. Labai svarbu ne tik laiku identifikuoti vaikų patiriamas grėsmes, bet ir nuolatos vykdyti prevenciją, į kurią turi būti įtraukti įvairaus amžiaus nepilnamečiai. Centras 2023 m. suorganizavo 25 prevencinius renginius ugdymo įstaigose, kurių metų buvo pasiekta daugiau nei 1200 Lietuvoje besimokančių vaikų.
Nuo 2024 m., Centras www.116000.lt puslapyje įdiegė susirašinėjo funkciją, siekdamas užtikrinti kuo didesnį pagalbos pasiekiamumą ne tik dingusių vaikų artimiesiems, bet ir patiems vaikams, kuriems kyla mintys pabėgti iš namų ar jie jau yra pabėgę.
Minint Tarptautinę dingusių be žinios vaikų dieną kviečiame tėvus su vaikais aplankyti vienišos mergaitės skulptūrą Vilniuje ir paliesti jos rankutes, kad visi dingusieji be žinios vaikai sugrįžtų namo. Ši tradicija paliesti skulptūros rankutes atsirado, kai 2016 m. Popiežius Pranciškus, šventindamas šią skulptūrą, trynė skulptūros rankutes ir meldėsi, kad kiekvienas dingęs vaikas rastų kelią namo.
Trumpa informacija apie 2024 m. gegužės 25 d., minėjimą pridedama.
Kiekvieną dieną skirkite bent 5 minutes laiko savo vaikui, pasikalbėdami su juo, apkabindami, atjausdami. Kurdami saugų ir pasitikėjimu grįstą ryšį galite užkirsti kelią vaiko dingimui ar bėgimui iš namų.

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041