school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Uteniškius ir miesto svečius subūrė renginys ,,Širdie keliu 2024”

Šeštadienį, birželio 8 d., Utenoje trečią kartą organizuotas renginys ,,Širdies keliu”, subūręs beveik 400 uteniškių ir miesto svečių iš visos Lietuvos paminėti Nobelio taikos premijos laureato, kardiologo, Utenos krašto garbės piliečio Bernardo Louno atminimą.
Bernardas Lounas gimė 1921 m. birželio 7 d. Utenoje ir čia gyveno iki 14 metų amžiaus, kol su šeima išvyko į JAV. Ten baigė Jeilio universiteto medicinos fakultetą. 1962 m. sukūrė naują anomalaus širdies ritmo korekcijos metodą, pavadintą fibriliacija. Po dešimtmečių nesėkmingų bandymų šis metodas padėjo atlikti atvirą širdies operaciją.


1980 m. Ženevoje Bernardas Lounas įkūrė tarptautinį judėjimą „Pasaulio gydytojai prieš branduolinį karą“, suvienijusį apie 150 tūkst. gydytojų iš 40 šalių. 1985 m. organizacijai skirta Nobelio taikos premija, nurodant, kad „ši organizacija davė žmonijai reikšmingos naudos, platindama autoritetingą informaciją ir prisidėdama prie to, kad būtų suvoktos katastrofiškos branduolinio konflikto pasekmės“.
Bernardas Lounas parašė daugiau kaip 400 mokslinių straipsnių. Buvo kelių gydytojus vienijančių asociacijų narys, įkūrėjas ir vadovas. Už savo veiklą pelnė svarių apdovanojimų. Brukline veikia jo vardu pavadintas Širdies ir kraujagyslių centras.
2018-aisiais Bernardui Lounui buvo suteiktas Utenos krašto garbės piliečio vardas.
Bernardas Lounas mirė 2021 m. Masačusetse, ypatingą Lietuvai dieną – vasario 16-ąją.
Idėja pagerbti ir prasmingai paminėti šio iškilaus žmogaus atminimą apjungiant kultūros, pažintines ir aktyvaus laisvalaikio veiklas pirmą kartą įgyvendinta 2022 m. Ši iniciatyva Utenai pelnė apdovanojimą – 8-ajame Lietuvos turizmo forume ,,Permąstykime turizmą“, kurį organizavo Ekonomikos ir inovacijų ministerija, kategorijoje „Darniausia 2022-ųjų metų turizmo vietovė (savivaldybė)” Utenos rajono savivaldybė užėmė 3-ią vietą.
Šiais metais renginio organizatoriai atkreipė dėmesį, kad Bernardas Lounas ne tik gelbėjo žmonių gyvybes, kovojo už taiką, tačiau vienas pirmųjų pradėjo kalbėti apie ekologiją, mūsų atsakomybę už planetą ir vietą, kurioje gyvename. Prisimenant, kad Bernardo motina Bela nuo ankstyvos vaikystės skatino savo vaikams meilę gamtai, vesdavosi juos į to meto Utenos sodelius, renginio organizatoriai pakvietė žygiuoti šiandieninį miestą puošiančiais parkais. Žygeiviai, pasirinkę 9 km arba 14 km maršrutą, startavo Vyžuonos parke, o po žygio buvo vaišinami šauliška koše. Renginį pratęsė gamtininko ir muzikanto Giedriaus Širkos ir jo grupės Golden Parazyth koncertas.
Puoselėjant Bernardo Louno atminimą ir skatinant aktyvų laisvalaikį, Utenoje žygeivių laukia savarankiškam keliavimui parengti įvairaus sunkumo ir ilgio maršrutai ,,Širdies keliu”. Maršrutų aprašymų nuoroda: https://www.utenainfo.lt/marsrutai/

Renginio organizatorius ir partneriai: VšĮ Utenos turizmo informacijos centras, Utenos rajono savivaldybės administracija, Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Utenos kultūros centras, Lietuvos šaulių sąjungos plk. Prano Saladžiaus šaulių (Utenos apskrities) 9-oji rinktinė
Renginys finansuotas Utenos rajono savivaldybės ir Utenos turizmo informacijos centro lėšomis. Renginio rėmėjas – UAB Biovela-Utenos mėsa

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041