school and education

Tel.  +370 389 61600
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

The Municipality’s reception desk: +370 389 64041 More information       Anonymous hotline: +370 800 77472 More information

Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimai

Lietuviai neabejingi kulinarijai ir maisto gamybai. Tai matome iš vis didėjančio skaičiaus žmonių, kurie savo hobį gaminti įvairius kepinius, miltinius produktus, kitus patiekalus ryžtasi paversti savo nuolatine veikla. Džiugu, kad žmonės vis drąsiau imasi pradėti savo maisto gamybos verslą. Populiariausia mūsų šalyje pradėti kepyklos veiklą. Įvairius kepinius mažais kiekiais tiekti jau yra pradėję beveik 768 gamintojų. Kitų paruoštų valgių ir patiekalų, galimų tiekti mažais kiekiais gamybą šiuo metu vykdo 338 gamintojų. Skaičiai po truputį auga. Mažais kiekiais gaminantys ir tiekiantys maistą galutiniams vartotojams maisto tvarkymo subjektai gali vykdyti vieną iš šių veiklų: Kepyklos ir miltinių produktų gamyba arba Paruoštų valgių ir patiekalų gamyba. Visi norintys vykdyti kepyklos ir miltinių produktų gamybos arba paruoštų valgių ir patiekalų gamybos veiklą, turi kreiptis į atitinkamą VMVT Paslaugų departamento apygardos paslaugų skyrių, kurio teritorijoje planuoja vykdyti maisto tvarkymo veiklą ir pateikti reikiamus dokumentus (dokumentus galima rasti adresu: https://vmvt.lrv.lt/lt/noriu-pradeti-veikla/veikla-susijusi-su-maistu/maisto-tvarkymo-subjekto-registravimas/).

VMVT Paslaugų departamento apygardos paslaugų skyrius asmenį įtraukia į VMVT tvarkomą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą. Maisto tvarkymo subjektai, kurie vykdo aukščiau minėtas veiklas visus maisto tvarkymo etapus gali atlikti namų virtuvėje, tačiau maisto, skirto namų ūkio vartojimui, ir maisto, kuris tiekiamas tiesiogiai galutiniams vartotojams, tvarkymas atliekamas skirtingu laiku. Maisto tvarkymo įranga ir kitas inventorius turi būti geros būklės, lengvai valomi. Grindų, sienų, lubų danga turi būti lygi, atspari drėgmei, atspari valymui. Maisto tvarkymo patalpose turi būti užtikrintas karšto ir šalto geriamojo vandens tiekimas. Periodiškai turi būti atliekami geriamojo vandens tyrimai. Maisto atliekos turi būti šalinamos teisės aktų nustatyta tvarka, atiduodant jas atliekų tvarkytojui arba šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo įmonei. Maisto tvarkymo subjektai turi turėti ir naudoti valymo, dezinfekavimo priemones inventoriui valyti ir dezinfekuoti ir rankų higienai užtikrinti. Asmenys, tvarkantys maistą, turi būti pasitikrinę sveikatą, turėti nustatyta tvarka išduotą Asmens medicininę knygelę (sveikatos pasą, F 048/a forma), kuria patvirtinamas leidimas dirbti su maistu. Dėl sveikatos patikrinimo reikia kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą, taip pat turi būti išklausę privalomus higienos žinių kursus. Dėl higienos žinių kursų išklausymo reikia kreiptis į įmonę, turinčią teisę verstis privalomuoju higienos įgūdžių mokymu.
Mažais kiekiais gaminantys ir tiekiantys maistą galutiniams vartotojams maisto tvarkymo subjektai veiklą vykdo vadovaudamiesi Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimais, patvirtintais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2019 m. rugsėjo 4 d. įsakymu Nr. B1-649 „Dėl Mažais kiekiais gaminamo ir tiekiamo galutiniams vartotojams maisto tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“. Taip pat gaminant namų ūkio sąlygomis būtina vadovautis Geros higienos praktikos taisyklėmis. Išsamesnę informacija rasite čia: https://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/supaprastinti-reikalavimai.

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041