school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: (8 389) 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: (8 800 77472), el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

  • Jūs esate čia
  • Aktuali informacija
  • Žievėgraužiui tipografui plisti orai labai palankūs – kviečiame miškų savininkus bei valdytojus rūpintis savo eglynų sveikatingumu

Žievėgraužiui tipografui plisti orai labai palankūs – kviečiame miškų savininkus bei valdytojus rūpintis savo eglynų sveikatingumu

2024 05 28 zievagrauzis2024 metų gegužės 20–23 dienomis atlikta antra žievėgraužio tipografo (Ips typographus L.) skraidančių vabalų apskaita. Suskaičiuoti į populiacijos stebėjimui skirtas gaudykles pakliuvę vabalai. Kenkėjo populiacija, lyginant su 2023 metų tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 4 regionuose. 2 išliko labai panašiame lygyje ir pamažėjo 16 regionų.
Žievėgraužio tipografo populiacijos gausumas po 2 apskaitų ir jos palyginimas su 2023 metais
Labiausiai pagausėjo skraidančių kenkėjų Ignalinos ir Trakų regionuose, kur atitinkamai vidutiniškai sugauta 39 procentais ir 31 procentu daugiau vabalų nei pernai per tą patį laikotarpį. Sumažėjo sugaudytų kenkėjų Raseinių (65 procentais), Mažeikių (54 procentais), Jurbarko (48 procentais) ir Rokiškio (41 procentu) regionuose. Absoliučiai daugiausiai žievėgraužio tipografo vabalų sugauta Biržų regiono teritorijoje, mažiausiai – Jurbarko.

Po dviejų apskaitų vienoje gaudyklėje vabalų vidutiniškai sugauta 17 procentų mažiau nei 2023 metais per tą patį laikotarpį.

Iš viso per pirmas 6 stebėjimo savaites 138 gaudyklėmis buvo sugauta virš milijono žievėgraužio tipografo suaugėlių (1 006 909 vnt.). Toks kenkėjų skaičius, teoriškai skaičiuojant, galėjo nudžiovinti per 200 stambių žalių eglių. Bet vabalai buvo sugaudyti ir pašalinti iš miško, todėl negalėjo pulti eglių ir jose pasidauginę toliau plisti. Žievėgraužio tipografo pirmos generacijos gausumą pilnai įvertinsime atlikę trečią apskaitą birželio mėnesio viduryje, kuomet baigsis seserinės kartos vabalų skraidymas.

Žievėgraužio tipografo populiacijos stebėjimo duomenis atskiruose stebėjimo taškuose galima rasti ČIA: Žievėgraužio tipografo populiacijos stebėsenos duomenys (nuo 2010 metų).

Lietuvoje žievėgraužis tipografas yra vienas iš pačių pavojingiausių miško medžių kenkėjų. Apninka žalias vyresnio amžiaus egles, sudaro masinio išplitimo židinius. Po žieve graužia takus, todėl sukelia spartų eglių džiūvimą. Valstybinės miškų tarnybos specialistai vykdo žievėgraužio tipografo populiacijos stebėjimą. Šilti orai Lietuvos eglynuose sudarė palankias sąlygas žievėgraužio tipografo masiniams židiniams susidaryti ir plėstis. Visų regionų eglynuose yra likusių nesutvarkytų nudžiūvusių ir džiūstančių eglių, kurias kenkėjas apniko pernai. Eglynuose stebimas naujų žalių medžių aktyvus žievėgraužio apnikimas, kenkėjų šviežiai apniktų žalių eglių paieškos medynuose ir pašalinimo iš miško atsilikimas, todėl iš jų vėl gali plisti kenkėjas.

Valstybinė miškų tarnyba primygtinai rekomenduoja visiems miško savininkams ir valdytojams žvalgyti pusamžius ir vyresnius eglynus, ypač tuos, kuriuose kenkėjų židiniai jau buvo pernai. Labai svarbu laiku pastebėti ir pašalinti iš miško žalias apniktas egles, jų vėjavartas, vėjalaužas ir labai pažeistus medžius, laikantis Miško sanitarinės apsaugos taisyklių 29 ir 30 punktų reikalavimų, bei užtikrinti medienos apsaugą miško sandėliuose. Birželio – rugpjūčio mėnesių laikotarpiu reiktų susilaikyti nuo pagrindinių ir einamųjų miško kirtimų vykdymo eglynuose, o tuomet visą dėmesį ir pastangas sutelkti į sanitarinių miško kirtimų savalaikį atlikimą.

Primename, kad privačių miškų apsaugai yra dalinamos feromoninės gaudyklės žievėgraužiams gaudyti. Taip pat, kartu su gaudyklėmis dalinamas ir vilioklis, kviečiantis į žaliuojančius eglynus vabalą keršvabalį, kuris minta žievėgraužiais ir taip juos naikina.

Dėl gaudyklių gali kreiptis tie miškų savininkai, kurių valdoje 40 metų ir vyresnis eglynas buvo iškirstas plynais sanitariniais kirtimais ne seniau kaip prieš 8 mėnesius, o kirtavietės plotas yra ne mažesnis kaip 0,3 ha. Valstybinė miškų tarnyba ragina privačių miškų savininkus, kurie nori neatlygintinai gauti feromoninę gaudyklę, suskubti ir kreiptis į Jums patogų tarnybos Miškų ūkio priežiūros skyriaus teritorinį poskyrį ir atsiimti įrankį, kuris padės kovojant su didžiausių šių dienų eglynų kenkėju. Gaudyklių ir feromonų kiekis yra ribotas.

Valstybinė miškų tarnyba yra įstaiga prie Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos, įgyvendinanti valstybės politiką gamtos išteklių (miškų, augalų nacionalinių genetinių išteklių) valdymo srityje.

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041