school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: (8 389) 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: (8 800 77472), el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

KULTŪROS IR MENO DIENA PANEVĖŽYJE

1935 m. balandžio 15 d. Vašingtone buvo pasirašytas pirmasis tarptautinis susitarimas dėl meno, mokslo įstaigų ir istorinių paminklų išsaugojimo. 2006 m. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė įstatymą, kuriuo balandžio 15-oji buvo įteisinta kaip atmintina Kultūros diena. Lietuvoje minint šią dieną vyksta tarptautinės konferencijos, forumai, koncertai, parodos, akcijos, kiti renginiai, skatinantys saugoti ir puoselėti dvasines bei materialines kultūros vertybes.
UNESCO balandžio 15-ąją dieną paskelbė Pasauline meno diena, pagerbdama išskirtinės Renesanso epochos asmenybės – italų dailininko, architekto, išradėjo, poeto Leonardo da Vinci, gimusio 1452 m. balandžio 15 d., atminimą. Pasauline meno diena visame pasaulyje siekiama didinti sąmoningumą apie kūrybinę veiklą.


Šiai dienai paminėti buvo surengta mūsų rajono kultūros ir meno darbuotojų bei kūrėjų pažintinė išvyka į Panevėžį, kurią organizavo Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyrius ir VšĮ ,,Utenos turizmo informacijos centras“. Uteniškius kultūros darbuotojus domino Panevėžio miesto istorija, svarbiausi kultūros ir meno objektai, panevėžiečių patirtys atrandant ir stiprinant ryšius tarp kultūros, meno, pramonės ir verslo naujovių, populiarinant miesto kultūrines veiklas. Panevėžyje susipina pramonės tradicijos, kultūros inovacijos, miesto istoriją menantis paveldas. Šiame Aukštaitijos mieste aktyviai inicijuojamas pramoninis turizmas, kuriasi netikėtą pramonės ir meno sintezę išryškinančios iniciatyvos.
Uteniškiai dalyvavo pažintinėje ekskursijoje po miestą prie Nevėžio, aplankė populiariausius istorinius objektus: miesto įkūrėjo - Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Aleksandro, režisieriaus J. Miltinio, kalbininko J. Balčikonio, Panevėžio lėlių vežimo teatro kaimynystėje įsikūrusio H. K. Anderseno, Panevėžio teatro ,,Menas“ kiemelį saugančio Don Kichoto skulptūras, įdomiausius miesto pastatus, nuo 1905 m. iki šiol veikiantį seniausią lietuvišką J. Masiulio knygyną, šalia išlikusio bruko – vienintelės mieste akmenimis grįstos gatvelės kuriamą skulptūrų parką ir tūkstančiais raktų ,,padabintą“ medį, Senvagės dekoratyvinių skulptūrų skverą.
Kelionės dalyviai lankėsi Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, susipažino su bibliotekos istorija ir įdomia pastato architektūra, vienos garsiausių šio krašto asmenybių – Gabrielės Petkevičaitės-Bitės veikla. Uteniškiai apžiūrėjo unikalias bibliotekos erdves, skirtas įvairaus amžiaus lankytojams, kurias puošia miesto menininkų kūryba. Čia pat, bibliotekoje įsikūrusi populiari „Minčių kavinė“, kur galima ne tik ne tik išgerti kavos ar papietauti, bet ir atrasti Panevėžio miesto istoriją, paragauti ,,Napoleono“ pyrago, kepamo pagal legendinio režisieriaus Juozo Miltinio receptą.

Didelį įspūdį paliko erdvi miesto dailės galerija, kurioje šiuo metu eksponuojama Panevėžio krašto tautodailės paroda, skirta Aukštaitijos metams paminėti. Taip pat apžiūrėjome ir šiame mieste organizuojamų tarptautinių keramikos simpoziumų kolekciją, eksponuojamą galerijos erdvėse ir jos kieme. Taip pat aplankėme Įstros lėktuvų muziejaus patalpose V. ir I. Puidokų įkurtą privačią porceliano galeriją, kurioje eksponuojami nuo XVIII a. iki šių dienų sukurti Vakarų Europos, Kinijos, Japonijos ir kitų manufaktūrų porceliano gaminiai.

Susipažinome su gastronominiu Panevėžio paveldu – istoriniu patiekalu, menančiu garsiojo Upytės bajoro Čičinsko istoriją: tai XVII a. Panevėžio apylinkėse gyvenęs bajoras Vladislovas Viktorinas Sicinskis, aktyvus to meto visuomenės veikėjas, pasinaudojęs ,,liberum veto“ teise ir 1652 m. išardęs Varšuvos Seimą, vėliau nepelnytai tapęs neigiamu literatūrinių kūrinių personažu. Organizuojant Panevėžio miesto šventę populiarus restoranas „Vasaris“ surengė gastronominį ,,Čičinsko troškinio“ konkursą, kuris suteikė šventei papildomų skonių, o dabar populiarina šio krašto tradicijas vaišindami miesto svečius ir kartu pateikdami įdomią krašto istoriją.

Viešnagė Panevėžyje baigėsi Juozo Miltinio dramos teatre, kur vyko spektaklis Šv. Speigas (rež. A. Špilevojus), pastatytas pagal Q. Tarantino pjesę ,,Grėsmingasis aštuonetas“. Vesterno stiliaus spektaklio, kuris žiūrovus nukelia į XIX a. pakelės užeigą kažkur Amerikoje, veikėjai – ne tik savo roles įtikinamai kuriantys aktoriai, bet ir roko grupės „Colours of Bubbles“ atlikėjai.

Kultūros ir meno darbuotojai savo kūryba ir darbais dovanoja žmonėms gyvenimo spalvas ir džiaugsmo akimirkas, suteikia galimybę atsikvėpti nuo kasdienybės, dalinasi kūrybiškais sumanymais. Visiems, dirbantiems kultūros srityje, tegul šiais metais nepristinga kūrybinių atradimų, geros sveikatos ir idėjų, o prasmingus darbus lydi sėkmė ir saviraiškos džiaugsmas.

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041