school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: 0 389 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: 0 800 77472, el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

SPRENDŽIAMAS ,,TRIMITUOJANČIO ANGELO“ LIKIMAS

2024 09 17 Angelas4Vienas iš Utenos simbolių – Mykolas Arkangelas (skulptūra ,,Trimituojantis angelas“), žvelgiantis į miestą nuo Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios fasado, nuo lietaus, vėjo bei metų naštos gerokai ,,pavargo“, pažeistos dalys pasviro ir ėmė kelti pavojų bažnyčios lankytojams. Artimiausiu metu planuojami skulptūros demontavimo ir nukėlimo darbai.
,,Trimituojantis angelas“ – garsaus Utenos krašto liaudies meistro skulptoriaus, kryždirbio Antano Deveikio (1818 m. – 1929 m.) kūrinys, apie 1883–1913 metus išdrožtas Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčiai. Skulptūra medinė, dengta skarda, jos aukštis – apie 230 cm., plotis – apie 50 cm. (be sparnų), vaizduojanti Mykolą Arkangelą, viena ranka laikantį pučiamą trimitą, kita – atverstą knygą. Pagal bažnytinę tradiciją, Mykolas Arkangelas – Dievui ištikimų žmonių užtarėjas, gailestingasis angelas, saugantis ir vaduojantis tikinčiųjų sielas nuo visokio blogio, ypač mirties valandą, lydintis vėles į Dangų, o jo trimito garsai skelbia Paskutinio Teismo dieną.


1973 m. skulptūra ,,Trimituojantis angelas“ buvo įtraukta į Lietuvos kultūros paminklų sąrašą, nuo 1993 m. įrašyta į Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registrą. Skulptūra nuolatos veikiama kritulių, saulės, vėjo, todėl jos būklė kasmet prastėja. 1979 metais skulptūra buvo perdažyta, pakeistos medinės sutrūnijusios dalys, apkalta skarda. Ją remontuojant daug prisidėjo uteniškis tautodailininkas Stasys Karanauskas. Laikui bėgant, 2001 m. skulptūra dėl prastos būklės buvo nukelta ir perduota restauratoriams. UAB ,,Vilniaus restauratorius“ 2001 – 2002 metais atliko reikalingus skulptūros tyrimus ir restauravimo darbus (restauravo medžio drožėjas Piotras Baranovas ir metalo restauratorius Tadas Kvakšys).
Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus specialistui (paveldosaugininkui) Arvydui Mitalui laiku pastebėjus ,,Trimituojančio angelo“ susidėvėjimą ir pavojingai pasvirusias skulptūros detales, apie esamą situaciją buvo informuota Utenos Kristaus žengimo į dangų parapija bei Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Panevėžio teritorinis skyrius. Įvertinus esamą būklę, gautas sutikimas dėl skulptūros nukėlimo. Nukėlus ,,Trimituojantį angelą“ ir apžiūrėjus jį iš arčiau, bus priimtas sprendimas dėl tolimesnio skulptūros likimo.
Nuotraukos - Arvydo Mitalo

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041