school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: (8 389) 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: (8 800 77472), el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

Koks bus skveras J. Basanavičiaus ir S. Dariaus ir S. Girėno gatvių sankirtoje?

skverasUtenos rajono savivaldybės paskelbtam skvero Utenoje, esančio tarp J. Basanavičiaus ir S. Dariaus ir S. Girėno gatvių, idėjų projekto konkursui iki 2020 m. sausio 18 d. pateikti du darbai.
Projektuojamas skveras yra prie judrios magistralinės J. Basanavičiaus gatvės ir vienos krypties eismo S. Dariaus ir S. Girėno gatvės, Utenos miesto centre. Sklypo plotas - 0,2517 ha. Pagal Utenos miesto teritorijos bendrąjį planą, patvirtintą Utenos rajono savivaldybės tarybos 2017 m. rugpjūčio 31 d. sprendimu Nr. TS-225, teritorija numatyta atskirajam želdynui.

Iki 1944 metų dabartinio skvero teritorijoje buvo Pirmajame ir Antrajame pasauliniuose karuose žuvusių karių kapinės. Ta vieta taip ir buvo vadinama - vokiečių kapai. 1944 metais kapinės buvo panaikintos: sugriauta koplyčia, nugriauti paminklai, iškirsti medžiai, žemės paviršius sulygintas. Kapinių obeliskas išsilaikė iki 1967 metų. Sovietmečiu čia buvo įrengtas skveras, kuriame buvo įstrižai (per užlaidotas vietas) nutiestas takas, pastatyta keletas suoliukų. Skvere augo karpotieji beržai, paprastieji klevai, mažalapės liepos. 2011 metais Vokiečių karių kapų globos tautinė sąjunga atliko vokiečių karių palaikų ekshumavimo darbus ir palaikus perlaidojo Vingio parko vokiečių karių kapinėse, Vilniuje. 
Kadangi atmintis apie kapines tebegyvuoja, Utenos rajono savivaldybės administracija nutarė teritorijos neužstatyti ir joje įrengti skverą, kuris būtų jaukus, patrauklus ir išskirtinis želdiniais, daugiamečių augalų kompozicijomis.
Pagal konkursui pateiktą užduotį reikėjo:
* suprojektuoti skvero teritoriją kaip ramaus atokvėpio vietą;
* numatyti priemones atriboti skvero erdvę nuo judrios gatvės triukšmo;
* suformuoti skvero erdvę, kuri trauktų užsukti, pasėdėti ir grožėtis augalais.
Skvere turėtų būti daugiamečių augalų kompozicijos. Čia galėtų būti įregtas fontanas ar šaltinis, pavėsinės, pergolės, apsodintos vijokliais. Skvere gali būti numatytos vietos meno kūriniams. Taip pat turi būti numatytas skvero aptvėrimas, apšvietimas, informacinio stendo vieta ir kiti sprendiniai.
Utenos rajono savivaldybės Facebook paskyroje kviečiame komentuoti, kodėl balsuojate būtent už tą projektą, kuo jūsų pasirinktas yra išskirtinis ir vertas dėmesio. 

Kviečiame susipažinti su konkursui pateiktais skvero Utenoje, esančio tarp J. Basanavičiaus ir S. Dariaus ir S. Girėno gatvių, idėjų projektais (Nuo 2021 m. sausio 20 d. iki vasario 9 d projektai taip pat eksponuojami Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos vitrinoje, prie įėjimo durų iš lauko pusės (adresas: Maironio g. 12, Utena)).

Projektas 202021

202021 brezinys

 

 

 

 

 

  

 

 


 Projektas 040404

040404 1

040404 2 040404 3


 

KVIEČIAME BALSUOTI IR IŠRINKTI JUMS PATIKUSĮ PROJEKTĄ!

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041