school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: (8 389) 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: (8 800 77472), el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

Kišeninės tabakinės: naujas būdas kovoti su šiukšlinimu nuorūkomis

2024 07 09 Nuoruka ne braske vizualasAplinkosaugos iniciatyvų organizacija „Mes Darom“ tęsia edukacinę kampaniją „Nuorūka – ne braškė, vasara nekvepia“. Kampanija siekiama ne tik atkreipti dėmesį į šiukšlinimo problemas, bet ir mažinti šiukšlinimą nuorūkomis edukuojant visuomenę, bei pasiūlant unikalų sprendimą – specialias nuorūkoms susidėti skirtas kišenines tabakines.
„Visos upės veda į Baltijos jūrą“
Lietuvoje suskaičiuojama beveik 30 tūkstančių upių ir upelių, bei 2600–2800 ežerų. Visi šie vandens telkiniai susiję. „Mes Darom“ komunikacijos vadovas Edvardas Glušokas atkreipia dėmesį į jų susietumą:
„Vien Nemuno baseinas dengia 70 % mūsų šalies teritorijos.

Tai reiškia, kad nuorūka ar kita šiukšlė, patekusi į vieną vandens telkinį, keliauja į kitą, o galiausiai pasiekia Baltijos jūrą. Yra sakoma, kad „visi keliai veda į Romą“. Lietuvoje analogiškai galime sakyti, kad „visos upės veda į Baltijos jūrą“, – pasakojo E. Glušokas.
„Moksliniai tyrimai rodo, kad viena netinkamai išmesta ir į vandenį patekusi nuorūka, gali užteršti iki 500 litrų vandens, o jų irimo trukmė gali siekti net 15 metų, todėl norisi akcentuoti, kad nuorūka nėra tik popierėlis. Svarbu suprasti, kad bet kuri šiukšlė, palikta gamtoje, turi neigiamą poveikį aplinkai. Vandens ekosistemų būklė yra tiesiogiai susijusi su mūsų kasdieniais veiksmais, todėl raginame visus prisijungti prie šios kampanijos ir kartu mažinti šiukšlių kiekį mūsų aplinkoje“, – sakė E. Glušokas.


Nemokamos tabakinės – poilsiautojų patogumui
Šią vasarą ypatingas dėmesys skiriamas poilsiautojų švietimui ir atsakingam elgesiui prie vandens telkinių ir gamtoje. Edukacinei kampanijai „Nuorūka – ne braškė, vasara nekvepia“ buvo specialiai sukurtos kišeninės tabakinės, kurios yra atsparios įvairioms oro sąlygoms ir padeda poilsiautojams tvarkingai išmesti nuorūkas, kai aplink nėra šiukšliadėžių.
Pirmosios tabakinės susilaukė didžiulio poilsiautojų susidomėjimo. Daugiau nei 1 500 vienetų buvo išdalinta festivalių „Myliu Palangą“, bei „Darom prie ežerų Zarasuose“ metu, o per visą vasarą planuojama išdalinti net 10 000 vienetų. Šiuo metu tabakines galima nemokamai atsiimti Lietuvos kurortų informacijos centruose.
„Norime padėti visuomenei atsakingai elgtis gamtoje, todėl visą vasarą tabakines galima atsiimti Druskininkuose, Birštone, Neringoje ir Palangoje esančiuose turizmo informacijos centruose. Taip pat prie akcijos jungiasi ir Lietuvos nacionaliniai parkai bei kitos organizacijos. Siekiame, kad jos pasiektų visus poilsiautojus, todėl atsiėmimo vietų sąrašas nuolat plečiasi“, – teigė E. Glušokas.
Informacija apie visas vietas, kuriose galima atsiimti nemokamas tabakines, skelbiama https://mesdarom.lt/nuoruka-ne-braske-vasara-nekvepia/ puslapyje.
Atsakingas poilsis gamtoje
„Mes Darom“ atkreipia dėmesį jog į poilsį gamtoje reikia žiūrėti atsakingai – kūrenti laužus tik tam skirtose vietose, gerbti kitų poilsiautojų ramybę ir pasirūpinti aplinkos švara.
Leidžiant laiką gamtoje visada galioja taisyklė – palik gražiau, nei radai. Tad kampanijos organizatoriai kviečia poilsiautojus surinkti ne tik savo, bet ir kitų paliktas šiukšles, taip prisidedant prie švarios ir gražios aplinkos išsaugojimo.
Projektą įgyvendina VšĮ „Mes Darom“ UAB „Philip Morris Baltic“ užsakymu. Šiuo projektu įmonė siekia šviesti visuomenę apie šiukšlinimo žalą mūsų aplinkai ir ypač vandens telkiniams, ugdyti rūkančiųjų sąmoningumą, skatinti elgtis atsakingai ir neišmesti nuorūkų kur papuola. Jei šalia nėra šiukšliadėžės, nuorūkas galima susidėti į projekto metu dalinamas daugkartinio naudojimo kišenines tabakines ir taip sumažinti šiukšlinimą.

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041