school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: (8 389) 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: (8 800 77472), el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

  • Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

  • Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

    Daugiau

PAUKŠČIŲ GRIPAS JAU LIETUVOJE

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Lietuvoje nustatytas aukšto patogeniškumo (H5N8) paukščių gripas. Liga nustatyta 4 gulbėms nebylėms Klaipėdos ir Raseinių savivaldybėse, o šių metų sausio mėnesio 8 d. patvirtintas ir naminių paukščių ūkyje, esančiame Kaune, Petrašiūnų rajone, Amalių mikrorajone. Šiame nedideliame ūkyje buvo laikoma 8 vištos, 9 kalakutai, 7 žąsys ir 3 antys. Iš 27 ūkyje buvusių paukščių nugaišo 22, o 5 buvo nugaišinti. Ūkyje atliktos visos priemonės ligai suvaldyti.


Didelio patogeniškumo paukščių gripo virusas N5H8 nėra pavojingas žmogui, tačiau atsižvelgus į galimą jo greitą mutaciją, biologinio saugumo priemonių turėtų laikytis kiekvienas paukščių laikytojas: dėvėti švarius darbo drabužius, avėti švarią avalynę, einant į paukštidę rekomenduojama dėl paukščių sukeliamų dulkių dėvėti kvėpavimo takus apsaugančias priemones, plauti ir dezinfekuoti rankas.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Utenos departamentas primena, kad pirmą kartą paukščių gripas laukiniuose paukščiuose Lietuvoje registruotas 2017 metais vasario–balandžio mėnesiais. Nustatyta 5 paukščių gripo atvejai (4 Kauno HES ir 1 atvejis Klaipėdoje) tarp laukinių paukščių: liga nustatyta gulbėms nebylėms. Iki 2021 m. mūsų šalyje naminių paukščių susirgimo paukščių gripu atveju nebuvo, nors Europoje liga plinta. Didelio patogeniškumo paukščių gripas naminių paukščių laikymo vietose 2020 m. nustatytas 16 Europos šalių. Daugiausiai protrūkių kilo Vengrijoje (273), Lenkijoje (51), Prancūzijoje (35), Vokietijoje (29) ir Jungtinėje Karalystėje (15). Kitose šalyse fiksuoti pavieniai šios paukščių gripo atmainos atvejai: Olandijoje, Bulgarijoje ir Ukrainoje – po 9, Slovakijoje – 3, Danijoje, Švedijoje, Čekijoje ir Rumunijoje – po 2, Belgijoje, Airijoje ir Kroatijoje – po vieną. Per 2020 m. dėl paukščių gripo viruso, pasireiškusio tiek laukiniams paukščiams, tiek ir naminių paukščių ūkiuose, teko nugaišinti beveik 9 mln. naminių paukščių.
VMVT Utenos departamento kontroliuojamoje teritorijoje yra keletas didesnį paukščių skaičių laikančių ir veterinarinį patvirtinimą turinčių paukščių laikytojų: UAB „Antalgės paukštynas“ (padaliniai – Anykščių, Molėtų ir Utenos rajonuose), UAB „Agvika“ (Molėtų r. sav.), ŽŪB „Sparnai“ (Zarasų r. sav.), ūkininkas Vladislovas Tamošiūnas (Anykščių r. sav.), R. Patalavičiūtės ir T. Patalavičiaus mėsinių paukščių auginimo ūkiai (Švenčionių r. sav.).
Pagal Ūkinių gyvūnų registro duomenis, 2020 metais Utenos rajone vištas deklaravo 305 laikytojai (38005 vištos), kalakutus – 31 laikytojas (311 kalakutas), antis – 36 laikytojai (416 antis) ir 21 laikytojas deklaravo 140 žąsų. Anykščių rajone 14565 vištas deklaravo 34 laikytojai, 317 kalakutų - 6 laikytojai, 72 antis – 2 laikytojai ir 224 žąsis – 5 laikytojai. Ignalinos rajone 369 laikytojai deklaravo 11759 vištas, 42 laikytojai – 492 kalakutus, 34 laikytojai – 583 antis ir 33 laikytojai – 246 žąsis. Molėtų rajone 75 laikytojai deklaravo 280391 vištas, 12 laikytojų – 135 kalakutus, 10 laikytojų – 253 antis ir 11 laikytojų – 84 žąsis. Švenčionių rajone 47 laikytojai deklaravo 3039 vištas, 8 laikytojai – 146 kalakutus, 9 laikytojai – 188 antis ir 7 laikytojai – 113 žąsų. Zarasų rajone 39 laikytojai deklaravo 65389 vištas, 10 laikytojų – 165 kalakutus, 11 laikytojų – 196 antis ir 10 laikytojų – 150 žąsų. Tačiau pateikti skaičiai neatspindi realybės, nes ne visi asmenys mato būtinybę deklaruoti savo laikomus paukščius. VMVT Utenos departamentas pažymi, kad visi, kas siekia gauti iš valstybės paramą (pvz. deklaruoja žemės plotus išmokoms gauti), privalo paukščius deklaruoti ne rečiau kaip 2 kartus per metus (sausio ir liepos mėn.) ir dar kartą prieš teikdami paraiškas gauti valstybės paramą. Be to, nustačius užkrečiamąją ligą ūkyje, tik deklaravusiems paukščius yra kompensuojami patirti nuostoliai.
Esant nepalankiai epizootinei situacijai VMVT Utenos departamentas nurodo, kad jau šiuo metu, kaip ir laukinių paukščių migracijos metu kovo – balandžio ir rugsėjo – spalio mėnesiais, paukščiai turi būti laikomi uždaryti. Išleisti juos į lauką galima tuo atveju, jei lauko teritorija yra aptverta ir uždengta, o jie lesinami ir girdomi tik patalpose. Teritorijos tvora ir stogas gali būti ir iš tinklo, svarbu, kad pas Jūsų paukščius negalėtų patekti laukiniai paukščiai. Draudžiama vištinius paukščius laikyti kartu su vandens paukščiais (antimis ir žąsimis). Naminius paukščius draudžiama girdyti vandeniu iš atvirų vandens telkinių, nes tai kelia didelį pavojų užsikrėsti paukščių gripu ir kitomis infekcinėmis ligomis, kadangi paukščių gripo virusas, esant aplinkos temperatūrai nuo minus 3 iki plius 6 laipsnių, vandens telkinyje išsilaiko mažiausiai vieną mėnesį. Būtina kiekvieną dieną stebėti savo paukščius, jų elgseną.
2

Pastebėjus, kad Jūsų laikomi paukščiai per kelias dienas tapo apatiški, ėmė sulesti žymiai mažiau lesalų ar išgerti mažiau vandens (iki 20 procentų), arba tiek pat sumažėja kiaušinių dėslumas, arba staiga gaišta 2 ir daugiau paukščių, arba radus netoli savo paukščių laikymo vietos kritusį laukinį paukštį - nedelsiant informuokite VMVT Utenos departamentą, tel. nr. 8 389 55985, el. paštu: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. ar privačius veterinarijos gydytojus. Veterinarijos inspektoriai atvyks į ūkį, patys paims gaišeną ar kitus reikalingus mėginius užkrečiamųjų ligų tyrimams.
Paukščių laikytojų prievolės dėl biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimo yra išdėstytos ir Valstybinės maisto ir tarnybos direktoriaus 2014 m. lapkričio 21 d. įsakyme Nr. B1-1007 „Dėl labai patogeniško paukščių gripo patekimo rizikos mažinimo ir apsaugos priemonių taikymo naminių paukščių laikymo vietose“ bei Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko-valstybinio veterinarijos inspektoriaus 2015 m. balandžio 29 d. įsakyme Nr. AĮ-448/66VV-48 „Dėl paukščių gripo prevencijos priemonių taikymo Utenos rajono savivaldybės teritorijoje“.
Vakcinos nuo paukščių gripo nėra. Virusas mažytis, plika akimi nematomas, bet labai stiprus, nes sugeba atimti gyvybę. Niekada negali žinoti, kada jis pateks į Jūsų ūkį, todėl kiekvienas paukščių laikytojas privalo laikytis biologinio saugumo reikalavimų, kad apsaugotų savo turtą – paukščius.

Aplinkos apsaugateritoriju planavimasstatiniaiciviline sauga mobilizacija  kvietimai paraiskoms socialine aps 

sveikatossvietimasjaunimovaiko gerove tarpinssveikatoskontroles ekonomika investicijos

DAUGIAU VEIKLOS SRIČIŲ

viesoji tvarkapirkimaikalbaTurto valdymasteisine pagalbatarptautiniai kulturapaveldasGarbes pilieciaizeldynaiKaimo pletra NVOtrisale tarybaUtenos rajono seniūnijoskontaktaipaieska

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041