school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: (8 389) 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: (8 800 77472), el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

  • Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

  • Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

    Daugiau

Keičiasi būsto pritaikymo neįgaliesiems tvarka

Jau nuo vasario 1 dienos daugiau žmonių, turinčių negalią, galės būti pritaikomas būstas pagal jų individualius poreikius. Šie pakeitimai leis greičiau ir kokybiškiau pritaikyti būstą žmonėms su negalia ir padės užtikrinti jiems savarankiškesnį gyvenimą.
Būstas pritaikomas žmonėms su negalia, turintiems:
• specialųjį nuolatinės slaugos poreikį ir turintiems judėjimo sutrikimų,
•judėjimo techninės pagalbos priemonių poreikį,
• specialųjį nuolatinės slaugos poreikį ar priežiūros (pagalbos) poreikį dėl intelekto ar psichikos negalios.


Iš aukščiau nurodytų asmenų išskiriamos grupės asmenų, kuriems būstas pritaikomas prioritetine tvarka: vaikams su negalia iki 18 metų, slaugomi ir dializės procedūras gaunantys žmonės su negalia, neįgalieji, besimokantys pagal formaliojo švietimo programas, dirbantys neįgalieji.
Tas pats būstas asmeniui gali būti pritaikomas kas 10 metų, išskyrus atvejus, kai pasikeičia asmens sveikatos būklė ar ugdymosi poreikiai, ar asmuo įgyja nuosavybes teise priklausantį būstą, jei prieš tai jam pritaikytas būstas buvo ne jo nuosavybė. Tokiais atvejais galima ir anksčiau kreiptis į nuolatinės gyvenamosios vietos savivaldybę dėl būsto pritaikymo.
Pritaikomam būstui keliami reikalavimai: būstas nuosavybės teise turi priklausyti neįgaliajam, jo atstovui ar kitam fiziniam asmeniui, ar savivaldybei. Jeigu būstas priklauso ne pačiam neįgaliajam, būtina gauti būsto savininko sutikimą pritaikyti būstą. Nekilnojamasis turtas turi būti registruotas Nekilnojamojo turto registre, neareštuotas, neapribotos būsto savininko daiktinės teisės į būstą (išskyrus hipoteką), tai turi būti nuolatinė ir faktinė dėl būsto pritaikymo besikreipiančio žmogaus gyvenamoji vieta.
Būstas galės būti pritaikomas trimis būdais:
• būsto pritaikymą organizuos savivaldybės administracija atėjus būsto pritaikymo eilei;
• asmuo savarankiškai organizuos dalį ar visus būsto pritaikymo darbus;
• gauti būsto pritaikymo išlaidų kompensaciją, jeigu asmuo nusipirks visiškai pritaikytą ar iš dalies pritaikytą būstą.
Nuo vasario 1 d. keičiasi ir regos, klausos, komunikacijos ir sensorikos techninės pagalbos priemonių kompensavimo ir įsigijimo tvarka. Sensorinių priemonių kompensavimą iki šiol vykdydavo savivaldybės administracija. Būsto pritaikymo neįgaliesiems komisija įvertindavo tokių priemonių poreikį ir išnagrinėjusi prašymus būdavo kompensuojamas jų įsigijimas Anksčiau sensorikos techninės pagalbos priemonėmis buvo aprūpinami tik vaikai su sunkia negalia, o dabar amžius tampa neribojamas. Ši funkcija nuo vasario 1 d. perduodama Techninės pagalbos neįgaliesiems centrams. Toms šeimoms, kurios savivaldybės administracijai jau buvo pateikusios prašymus įsigyti sensorines priemones, nieko daryti nereikia. Jų prašymai bus perduoti Techninės pagalbos neįgaliesiems centrui.
Dėl būsto pritaikymo žmogus su negalia ar jo atstovas gali pateikti prašymą Utenos rajono savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos skyriui. Kartu su prašymu pateikiamas asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas, dokumentas, pagrindžiantis, kad asmeniui turi būti teikiamas prioritetas, laisvos formos rašytinis būsto savininko sutikimas leisti pritaikyti jam nuosavybės teise priklausantį būstą, jei prašoma pritaikyti būstą asmeniui, kuris nėra to būsto savininkas, neįaliojo pažymėjimas ir kiti dokumentai, priklausomai nuo aplinkybių.
Informacija gali būti teikiama telefonu 8 389 61628.
Plačiau su Būsto pritaikymo neįgaliesiems tvarkos aprašo reikalavimais galima susipažinti: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/b0f12721361811e98893d5af47354b00/asr

 

Aplinkos apsaugateritoriju planavimasstatiniaiciviline sauga mobilizacija  kvietimai paraiskoms socialine aps 

sveikatossvietimasjaunimovaiko gerove tarpinssveikatoskontroles ekonomika investicijos

DAUGIAU VEIKLOS SRIČIŲ

viesoji tvarkapirkimaikalbaTurto valdymasteisine pagalbatarptautiniai kulturapaveldasGarbes pilieciaizeldynaiKaimo pletra NVOtrisale tarybaUtenos rajono seniūnijoskontaktaipaieska

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041