school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: (8 389) 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: (8 800 77472), el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

  • Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

  • Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

    Daugiau

Lietuvoje nustatytas pirmasis paukščių gripo atvejis

2022 02 23 gripasValstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad vasario 18 d. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute gulbei nebylei patvirtintas labai patogeniškas paukščių gripo H5N1 potipio virusas. Nugaišusi gulbė rasta praėjusią savaitę Nemuno pakrantėje Kaune. Tai pirmas atvejis šiais metais Lietuvoje, kai paukščių gripas nustatytas laukinėje gamtoje. Metų pradžioje viruso atvejų jau užfiksuota Vengrijoje, Lenkijoje, Italijoje, Vokietijoje. Iš viso viruso atvejų laukiniams paukščiams nuo šių metų pradžios užfiksuota net 23 Europos šalyse. Specialistai pabrėžia, kad paukščių gripo virusas labai pavojingas paukščiams, tačiau žmonių sveikatai grėsmės nekelia.


Labai patogeniškas paukščių gripas jau Lietuvoje, ir tikėtina, kad tai nebus vienintelis atvejis. Dėl didelės paukščių koncentracijos Nemune ties Kaunu, virusas gali plisti ir toliau. Labai svarbu apsaugoti naminių paukščių ūkius, nes virusui patekus į paukščių laikymo vietas, ekonominiai nuostoliai yra didžiuliai. Lietuvos paukščių augintojai su nerimu prisimena, kaip viruso išplitimą tam tikrose šalies vietose 2021 metais sukėlė vienas prekeivis, nelegaliai įvežęs sergančių viščiukų iš Lenkijos. Išplitusi liga ne tik sukėlė nuostolių augintojams (laikyti paukščiai nugaišo arba buvo nugaišinti, kiaušiniai, lesalai ir pakratai ūkyje sunaikinti), tačiau ir apribojo kai kurių Lietuvos paukštienos gamintojų eksportą.
VMVT Utenos departamentas įspėja naminių paukščių augintojus, planuojančius įsigyti naujų paukščių, kad jie turi išlikti labai atsargūs. Gyvais paukščiais prekiauti gali tik atitinkamus leidimus turintys asmenys ir paukštininkystės ūkiai. Pasitikrinti, ar naminių paukščių auginimo ūkis yra registruotas, galima VMVT interneto puslapyje https://vmvt.lt/opendata/vko/index.php, kodai – 74 ir 75. Prieš įsigydami paukštį, prekyvietėje paprašykite pardavėjo pateikti paukščių įsigijimą ir kilmę patvirtinančių dokumentų. Pardavėjas taip pat privalo išduoti ir įsigijimo čekį, sąskaitą faktūrą arba PVM sąskaitą faktūrą (ar prekių pirkimo–pardavimo kvitą). Jei pardavėjas nepateikia reikalingų duomenų, jo veiklos registracijos nerandate registruotų naminių paukščių ūkių sąraše, paukščių neįsigykite!
VMVT Utenos departamentas primena paukštininkystės ūkiams ir pavienių paukščių augintojams, kad paukščių migracijos laikotarpiu įsigalioja tam tikri draudimai – nurodoma laikyti naminius paukščius uždarose patalpose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais (pvz., lauko aikštelė iš visų pusių aptverta, o iš viršaus uždengta tinklu arba stogu).
VMVT Utenos departamentas pažymi, kad kiekvienas augintojas atsako už savo laikomų paukščių sveikatą. Paukščių laikytojams patariama:
• nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių vandens laikomiems naminiams paukščiams girdyti,
• laikyti naminių paukščių pašarą taip, kad jis būtų apsaugotas nuo laukinių paukščių ir kitų gyvūnų,
• apie pastebėtą naminių paukščių sirgimą ar gaišimą nedelsiant informuoti VMVT teritorinius padalinius, kurių kontroliuojamose teritorijose laikomi naminiai paukščiai.
Grėsmė, kad atšilus orams virusas gali būti perneštas su migruojančiais paukščiais, labai didelė, todėl VMVT tiria visus rastus nugaišusius vandens paukščius. Gyventojai, pastebėję laukinių vandens paukščių gaišenas, prašomi apie tai pranešti teritoriniam VMVT padaliniui arba visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40403. Nedelsiant į Jūsų nurodytą vietą atvyks VMVT inspektoriai ir paims mėginius ištirti dėl paukščių gripo viruso.

 

Aplinkos apsaugateritoriju planavimasstatiniaiciviline sauga mobilizacija  kvietimai paraiskoms socialine aps 

sveikatossvietimasjaunimovaiko gerove tarpinssveikatoskontroles ekonomika investicijos

DAUGIAU VEIKLOS SRIČIŲ

viesoji tvarkapirkimaikalbaTurto valdymasteisine pagalbatarptautiniai kulturapaveldasGarbes pilieciaizeldynaiKaimo pletra NVOtrisale tarybaUtenos rajono seniūnijoskontaktaipaieska

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041