school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: (8 389) 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: (8 800 77472), el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

  • Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

  • Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

    Daugiau

Rasti ieškomus kapus jau padeda naujoji sistema

2022 04 11 aida2021 m. buvo suskaitmenintos visos Utenos rajono kapinės: ir miesto, ir kaimo vietovėse, veikiančios ir neveikiančios. Utenos rajono savivaldybė tai padarė pirmoji Lietuvoje.
Apie kapinių suskaitmeninimą kalbamės su Utenos rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyr. specialiste Aida Diržauskiene.
Gerbiama Aida, kas paskatino Utenos rajono savivaldybę imtis šio darbo?
Problema, kuriai spręsti inicijuotas projektas - gyventojų poreikius ne visai atitinkanti laidojimo paslaugų teikimo ir gyventojų aptarnavimo kokybė. Atlikus visuomenės patenkinimo Utenos rajono savivaldybės teikiamomis viešosiomis paslaugomis tyrimą, buvo pastebėta, kad ritualinių paslaugų teikimo užtikrinimo ir kapinių priežiūros organizavimo paslaugų vertinimo rodiklis yra gana žemas. Siekiant pagerinti teikiamų ritualinių paslaugų teikimo užtikrinimo ir kapinių priežiūros organizavimo paslaugų kokybę, buvo numatyta detaliai išnagrinėti kapinių valdymo ir administravimo procesus ir procedūras, šiuo metu suteikiamų paslaugų apimtis, nustatyti fizinių viešųjų paslaugų teikimo trūkumus, juos pašalinti, inventorizuojant ir suskaitmeninant rajone esančias kapines.


Kapinių skaitmeninimo sistema parengta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamo projekto Nr. 10.1.3-ESFA-R-920-91-0009 „Paslaugų ir asmenų aptarnavimo kokybės gerinimas Utenos rajono seniūnijose“ veiklų metu.
Paaiškinkite, kas yra kapinių suskaitmeninimas.
Kapinių suskaitmeninimas – tai galimybė jas apžiūrėti, aplankyti ne tiesiogiai atvykus į kapines, o internetu – reikalingas kapas randamas virtualioje erdvėje. Vienas svarbiausių dalykų – suskaitmeninimas padeda pagerinti suinteresuotų gyventojų aptarnavimo kokybę: ieškantiems tam tikro kapo ir pateikusiems užklausą kapinių prižiūrėtojai galės operatyviai atsakyti, išduoti leidimus laidoti, suteikti kitas reikalingas paslaugas.
Kaip veikia naujoji sistema?
Naršyklėje reikia įvesti www.cemety.lt. Atsidarius šią nuorodą reikia užrašyti velionio vardą su pavarde, laidojimo regioną, kapinių pavadinimą. Sistema parodys tikslią kapavietės vietą, nuotraukas ir kaip nueiti iki kapavietės. Artimųjų paieška galima ir pagal vardo, pavardės fragmentus, šeimos pavardę, jei toks užrašas buvo iškaltas ant paminklo. Paieška veikia tiek lietuvių, tiek lotyniškaisiais rašmenimis. Yra galimybė ieškoti kapų kapinių žemėlapio aplinkoje.
Ką sistemos Cemety pagalba dar bus galima atlikti virtualioje erdvėje prie savo artimojo kapo?
Siekiant saugoti velionių atminimą ir tausoti Lietuvos gamtą, vietoje įprastos žvakės sistemos Cemety pagalba už mirusiuosius galima uždegti skaitmeninę žvakutę. Per Cemety sistemą Ppslaugą teikia UAB „Kapinių valdymo sprendimai“ ir ji kainuoja nuo 4 eurų. Asmuo, prisidėjęs prie šios iniciatyvos, vieną mėnesį matys degančią žvakutę prie kapavietės nuotraukos. Maža to, ateityje šių žmonių vardu sistemos administratoriai kartu su organizacija Forests of Planet Earth planuoja pasodinti Lietuvoje medžių. Žmonės gaus tikslias koordinates, kurioje Lietuvos vietoje medžiai augs. Bus galima bet kuriuo metu savo medį aplankyti. Informacija, kad pasodintas medelis, taip pat išliks prie kapavietės bendros informacijos.
Ar www.cemety.lt jau galima rasti visus ieškomus kapus Lietuvoje? Kurios savivaldybės taip pat jau suskaitmenino kapines?
Atskiros kapinės suskaitmenintos Telšių, Tauragės, Panevėžio, Klaipėdos apskrityse, daug kapinių suskaitmenino mūsų kaimynai latviai, tačiau visus ieškomus savo artimuosius galima rasti tik kapinėse, esančiose Utenos rajone, nes čia suskaitmenintos, kaip minėta, visos kapinės, ir veikiančios, ir neveikiančios. Jeigu velionis palaidotas kitame rajone, Cemety sistemos paieškoje reikia įvesti kapinių pavadinimą ir bus gaunama informacija, ar būtent tos kapinės suskaitmenintos. Aišku, galima velionio ieškoti pagal vardą ir/ar pavardę.
Ką reikia daryti, jei sistemoje yra pastebima netikslumų?
Cemety sistema nuolatos atnaujinama, todėl pamačius netikslumų ar norėdami papildyti aprašymą, ar pateikti nuotrauką, prašoma tinklalapyje www.cemety.lt užpildyti informacijos atnaujinimo formą. Iškilus problemoms galima pasikonsultuoti su atsakingais Utenos rajono administracijos, seniūnijų darbuotojais. Pastariesiems irgi galima pateikti pranešimus apie netikslumus, susijusius su pateikta informacija apie velionį. Taip pat galima pagarsinti velionio veiklą, gerus darbus, nuveiktus per gyvenimą. Gal jis buvo garsus gydytojas, mokytojas, rašytojas, o gal kitaip prisidėjo prie Utenos krašto garsinimo. Svarbu paminėti, kad galima nurodyti, kuo velionis užsiėmė gyvenime, taip pagerbiant ir įprasminant jo atminimą, taip pat galima atsiųsti naują nuotrauką, jeigu nepatinka esanti sistemoje.
Ačiū už pokalbį.

Aplinkos apsaugateritoriju planavimasstatiniaiciviline sauga mobilizacija  kvietimai paraiskoms socialine aps 

sveikatossvietimasjaunimovaiko gerove tarpinssveikatoskontroles ekonomika investicijos

DAUGIAU VEIKLOS SRIČIŲ

viesoji tvarkapirkimaikalbaTurto valdymasteisine pagalbatarptautiniai kulturapaveldasGarbes pilieciaizeldynaiKaimo pletra NVOtrisale tarybaUtenos rajono seniūnijoskontaktaipaieska

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041