school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: (8 389) 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: (8 800 77472), el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

  • Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

  • Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

    Daugiau

Priėmę svarbius sprendimus tarybos nariai išėjo atostogauti

Birželio 30 d. įvyko 6-asis Utenos rajono savivaldybės tarybos posėdis, kuriame buvo svarstyti 32 klausimai. Klausimas „Dėl Utenos rajono savivaldybės turto investavimo didinant UAB „Utenos šilumos tinklai“ įstatinį kapitalą“ buvo atidėtas kitam posėdžiui.
Tarybos nariai buvo vieningi: visiems sprendimams buvo pritarta. Bene daugiausia buvo diskutuota dėl 2022 m. vasario 17 d. tarybos sprendimo Nr. TS-23 „Dėl Utenos rajono savivaldybės 2022 metų biudžeto patvirtinimo“ pakeitimo, 2023 metų nekilnojamojo turto mokesčio tarifų nustatymo, fiziniams asmenims neapmokestinamojo žemės sklypo dydžio 2022 metais nustatymo, Utenos rajono savivaldybės jaunos šeimos stiprinimo tvarkos aprašo patvirtinimo bei kt.
Posėdyje savivaldybės 2022 metų buvo biudžetas padidintas 1347,6 tūkst. Eur, po patikslinimo biudžeto apimtis – 57304,9 tūkst. Eur. Biudžeto pajamos patikslintos dėl gautų viršplaninių pajamų, patikslinto prognozuojamo gyventojų pajamų mokesčio ir valstybės dotacijų.


Kalbant apie nekilnojamojo turto mokesčio (NTM) tarifą, kuris galios savivaldybės teritorijoje nuo kito mokestinio laikotarpio pradžios, buvo paliktas nuo 2020 metų galiojantis tarifas:
• 0,9 proc. fiziniams asmenims ir juridiniams asmenims, atitinkantiems labai mažų ir mažų įmonių apibrėžimą ir 1 proc. kitiems juridiniams asmenims,
• prekybos paskirties statiniams (patalpoms) - 0,9 proc. NT, esančiam mieste, kai bendras visų nuosavybes teise priklausančių statinių (patalpų) plotas yra iki 1000 kv. m, 1,2 proc. NT, esančiam mieste, kai bendras statinių (patalpų) plotas - nuo 1000 kv. m iki 3000 kv. m; 1,5 proc. NT, esančiam mieste, kai bendras statinių (patalpų) plotas - nuo 3000 kv. m; 0,7 proc. NT, esančiam kaime,
• 3 proc. NT juridiniams ir fiziniams asmenims, kurių turtas yra apleistas ir neprižiūrėtas.
Taip pat kiekvienais metais iki rugsėjo 1 d. yra nustatomas neapmokestinamasis žemės sklypo dydis. 2021 metais savivaldybės tarybos nustatytas neapmokestinamas žemės sklypo dydis mieste - 0,15 ha, kaime - 3 ha. 2022 m. patvirtintas neapmokestinamasis žemės sklypo dydis toks pat kaip 2021 m.
Utenos rajono savivaldybės vieno asmens ir jaunos šeimos stiprinimo tvarkos aprašas (Aprašas) buvo patvirtintas Utenos rajono savivaldybės tarybos 2022 m. vasario 17 d. Birželio 30 d. vykusiame posėdyje buvo siekiama minėtą aprašą patikslinti ir papildyti. Norint patenkinti daugiau besikreipiančių jaunų šeimų prašymų skirti finansinę paskatą pirmam būstui įsigyti, apraše nustatomi maksimalūs finansinės paskatos pirmam būstui įsigyti dydžiai:
• jaunoms šeimoms, neauginančioms vaikų, suteikiama finansinė paskata, kurios dydis –10 proc. savivaldybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito pirmam būstui įsigyti ar statyti sumos, bet ne daugiau kaip 5 tūkstančiai Eur;
• jaunoms šeimoms, auginančioms vieną vaiką ar vaiką, kuriam nustatyta nuolatinė globa (rūpyba), suteikiama finansinė paskata, kurios dydis – 12 proc. savivaldybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito pirmam būstui įsigyti ar statyti sumos, bet ne daugiau kaip 6 tūkstančiai Eur;
• jaunoms šeimoms, auginančioms du vaikus ir (ar) vaikus, kuriems nustatyta nuolatinė globa (rūpyba), suteikiama finansinė paskata, kurios dydis – 15 proc. savivaldybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito pirmam būstui įsigyti ar statyti sumos, bet ne daugiau kaip 8 tūkstančiai Eur;
• jaunoms šeimoms, auginančioms tris ar daugiau vaikų ir (ar) vaikų, kuriems nustatyta nuolatinė globa (rūpyba), suteikiama finansinė paskata, kurios dydis – 20 proc. savivaldybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito pirmam būstui įsigyti ar statyti sumos, bet ne daugiau kaip 10 tūkstančių Eur.
Tarybos siūlymu jaunoms šeimoms, auginančioms du vaikus suma padidinta iki 10 tūkst. Eur., jaunoms šeimoms, auginančioms tris ar daugiau vaikų, – iki 15 tūkst. Eur.
Apraše nurodoma, kad daugiau orientuotis į jaunas šeimas vieniems gyvenantiems asmenims finansinė paskata pirmam būstui įsigyti nebus skiriama. Nediskriminuojant pastarųjų, paliekama galimybė vieniems gyvenantiems asmenims pasinaudoti finansine paskata pirmam būstui įsigyti tik sukūrus šeimą. Taip pat atsisakoma skirti finansinę paskatą, jei įsigyjamas ar statomas pirmasis būstas savomis lėšomis, grindžiant tuo, kad jaunų šeimų materialinė gerovė yra pakankama, kad šie galėtų įsigyti pirmąjį būstą savomis lėšomis.
Kitas Utenos rajono savivaldybės tarybos posėdis planuojamas rugpjūčio mėnesį. Liepą taryba išėjo atostogauti.

Aplinkos apsaugateritoriju planavimasstatiniaiciviline sauga mobilizacija  kvietimai paraiskoms socialine aps 

sveikatossvietimasjaunimovaiko gerove tarpinssveikatoskontroles ekonomika investicijos

DAUGIAU VEIKLOS SRIČIŲ

viesoji tvarkapirkimaikalbaTurto valdymasteisine pagalbatarptautiniai kulturapaveldasGarbes pilieciaizeldynaiKaimo pletra NVOtrisale tarybaUtenos rajono seniūnijoskontaktaipaieska

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041