school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: (8 389) 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: (8 800 77472), el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

  • Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

  • Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

    Daugiau

PASAULINĖ PASIUTLIGĖS DIENA

Rugsėjo 28 diena paskelbta Pasauline pasiutligės diena. Tai yra prancūzų mokslininko Louiso Pasteur'o, kuris 1885 metais pirmasis su bendraautoriais sukūrė vakciną nuo pasiutligės, mirties diena. Šios dienos minėjimo tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į pasiutligės grėsmę žmonėms ir gyvūnams.
Pasiutligė – virusinė liga, kuria gali užsikrėsti gyvūnai ir žmonės. Liga nustatoma 150 pasaulio šalių. Iki šiol nėra veiksmingo pasiutligės gydymo. Kiekvienais metais nuo pasiutligės miršta apie 55 tūkst. pasaulio gyventojų. Liga nepaiso sienų, todėl šios dienos minėjimą palaiko Jungtinių tautų organizacija, Pasaulio sveikatos organizacija, Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija, Pasaulio veterinarijos asociacija ir kitos tarptautinės organizacijos. Ši diena minima ir visoje Lietuvoje. Ne išimtis ir Utena.


Pasaulinės pasiutligės dienos proga, Utenoje veikiančios veterinarijos klinikos, rugsėjo 30 d. nuo 10.00 iki 13.00 val., atliks gyvūnų augintinių vakcinaciją nuo pasiutimo ligos už simbolinę kainą:
• UAB „Trivitas“, J. Basanavičiaus g. 47, Utena;
• Veterinarijos klinika „Sniffavet“, Maironio g. 17, Utena;
• „Utenos veterinarijos klinika“, K. Donelaičio g. 10, Utena;
• Veterinarijos klinika „Vetukas“, J. Basanavičiaus g. 117a, Utena.
Panaši akcija bus vykdoma ir Utenos rajono seniūnijose. Utenos rajono privatūs veterinarijos gydytojai atliks gyvūnų augintinių vakcinaciją nuo pasiutimo ligos už simbolinę kainą:
• Sirutėnuose, kultūros namuose (rugsėjo 28 d. nuo 10.00 iki 12.00 val.);
• Sudeikiuose, kultūros centre (rugsėjo 29 d. nuo 10.00 iki 12.00 val.);
• Leliūnuose, prie Leliūnų seniūnijos (rugsėjo 29 d. nuo 10.00 iki 11.30 val.);
• Vyžuonose, prie Vyžuonų seniūnijos (rugsėjo 29 d. nuo 13.00 iki 14.30 val.);
• Užpaliuose, prie Užpalių seniūnijos (rugsėjo 29 d. nuo 15.00 iki 16.30 val.).
Nuo pasiutligės žmogų ar gyvūną apsaugo vakcina. Vakcinacija – pagrindinė kovos su pasiutlige priemonė. Pasaulio sveikatos organizacijos atlikti tyrimai rodo, kad pasiutligė yra skiepijimu valdoma zoonozė, kurios galime išvengti. Paskiepijus bent 70 proc. šunų (įskaitant ir beglobius), atsiranda reali galimybė apsisaugoti nuo šios mirtinos ligos.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kiekvienais metais įgyvendina pasiutligės likvidavimo programą, nuolat ragina ir primena Lietuvos gyventojams apie jų pareigą kasmet skiepyti savo augintinius – šunis, kates ar šeškus. Taip pat, nuo 2006 m. pradėta įgyvendinti oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija, kuri vykdoma 2 kartus per metus (pavasarį ir rudenį) visoje Lietuvos teritorijoje. Ši priemonė per trumpą laiką ženkliai sumažino pasiutligės paplitimą Lietuvoje: jei 2006 metais šalyje buvo užregistruoti 2232 teigiami pasiutligės atvejai (iš jų – 349 naminiams gyvūnams), tai jau 2010 metais – 33 atvejai (iš jų - 2 naminiams). Paskutinį kartą pasiutligė Lietuvoje nustatyta nugaišusiai lapei pasienyje su Baltarusija 2018 metais. Utenos rajone pasiutligė neregistruojama jau nuo 2011 metų.

2006 metai 2010 metai 2012 metai 2015 metai 2018 metai
1 pav. Registruotų teigiamų pasiutligės atvejų Lietuvoje pasiskirstymas

Nors mūsų šalyje nuo 2019 metų nėra užfiksuotų naujų pasiutligės atvejų ir 2021 metais Lietuva pripažinta šalimi, neapimta pasiutligės, gautas nuo pasiutligės laisvos šalies statusas, atsipalaiduoti ir teigti, kad Lietuvoje gyvūnai yra saugūs dėl pasiutligės susirgimo negalima. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja, kad reikia būti budriems. Kaimyninėse šalyse (Baltarusijoje, Rusijoje, Lenkijoje) vis dar pasitaiko šios ligos atvejų.
Visų rūšių gyvūnams pasiutimo ligos būdingas požymis - pakitęs elgesys. Pastebėjus keistai besielgiančius laukinius ar naminius gyvūnus, būtina pranešti artimiausiam Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritoriniam padaliniui ar privačiam veterinarijos gydytojui. Įkandus svetimam, nepažįstamam gyvūnui, būtina žaizdą nuplauti vandeniu su muilu, dezinfekuoti, o gyvūno seilėms patekus į akis, nosį ar burną, - plauti tekančiu vandeniu, ir visada kuo greičiau kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kur gydytojas įvertinęs situaciją ir galimą riziką užsikrėsti pasiutlige, skirs profilaktinį vakcinacijos kursą.
Žmogaus pareiga – rūpintis gyvūnais ir saugoti jų, o kartu ir savo, sveikatą. Gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės – pagrindinė prevencijos priemonė. Utenos rajone kiekvienais metais nuo šios ligos paskiepijama apie 3000 gyvūnų. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Utenos departamentas primena, kad visi augintinių (šunų ir kačių bei šeškų) šeimininkai savo gyvūnus privalo suvakcinuoti nuo pasiutligės ne rečiau kaip kartą per 12 mėnesių, arba, jei naudojama ilgo veikimo vakcina – pagal jos gamintojo instrukcijas. Be to, rekomenduoja vengti kontakto su laukiniais, valkataujančiais gyvūnais, net jeigu jie ir atrodo labai draugiški.

 

 

Aplinkos apsaugateritoriju planavimasstatiniaiciviline sauga mobilizacija  kvietimai paraiskoms socialine aps 

sveikatossvietimasjaunimovaiko gerove tarpinssveikatoskontroles ekonomika investicijos

DAUGIAU VEIKLOS SRIČIŲ

viesoji tvarkapirkimaikalbaTurto valdymasteisine pagalbatarptautiniai kulturapaveldasGarbes pilieciaizeldynaiKaimo pletra NVOtrisale tarybaUtenos rajono seniūnijoskontaktaipaieska

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041