school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: (8 389) 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: (8 800 77472), el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

  • Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

  • Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

    Daugiau

Tvarkos aprašas – paskata tapti savo kiemo šeimininkais

Evaldas RimasUtenos rajono savivaldybės administracija yra paskelbusi kvietimą teikti paraiškas Daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų tvarkymui. Plačiau apie Daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų tvarkymo tvarkos aprašą, reikalingus pateikti dokumentus, skiriamą finansavimą paprašėme papasakoti Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėją Evaldą Rimą.
Gerbiamas vedėjau, ko siekiama Daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų tvarkymo tvarkos aprašu? Ką jis reglamentuoja?
Daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų tvarkymo tvarkos aprašas Utenos rajono savivaldybės tarybos buvo patvirtintas 2022 m. rugsėjo 29 d. Jis reglamentuoja Utenos miesto daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų tvarkymo (žemės sklypo formavimo, techninių tvarkymo darbų projektų, tvarkymo darbų) dalinio finansavimo Savivaldybės lėšomis sąlygas ir tvarką.


Tvarkos aprašo tikslas – skatinti daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų naudotojus suformuoti žemės sklypus daugiabučiams gyvenamiesiems namams eksploatuoti, parengti infrastruktūros ir kitų tvarkymo darbų techninius projektus ir atlikti daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų infrastruktūros ir kitus tvarkymo darbus. Savivaldybė yra numačiusi biudžeto lėšomis pagal atitinkamais kalendoriniais metais savivaldybės biudžete patvirtintą asignavimų sumą finansuoti šiuos darbus: žemės sklypo formavimą, techninio tvarkymo darbų projekto rengimą, daugiabučio gyvenamojo namo ar namų grupės teritorijos infrastruktūros tvarkymo darbus (įvažiuojamųjų kelių dangų, automobilių stovėjimo aikštelių, šaligatvių, pėsčiųjų takų, kiemų dangų, komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerių aikštelių, lietaus nuotekų sistemų remontą, rekonstravimą, įrengimą).
Reikia pasakyti, kad nebus finansuojamas vaikų žaidimo aikštelių, sporto aikštelių, dviračių stoginių (stovų), mažosios architektūros elementų, elektromobilių įkrovimo stotelių, užtvarų įrengimas, teritorijos aptvėrimas, teritorijos apšvietimo įrengimas, medžių ir želdinių sodinimas.
Plačiau susipažinti su aprašu ir prie prašymo pateikiamais dokumentais galima Utenos rajono savivaldybės interneto svetainėje www.utena.lt.
Kas gali tikėtis finansinės paramos daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų tvarkymui?
Tikėtis gali daugiabučiame gyvenamųjų namų arba namų grupių gyventojai.
Paaiškinsiu, kad namų grupė – tai greta esantys namai, t. y. daugiabučio gyvenamojo namo ar namų grupės teritorija, besinaudojantys bendra infrastruktūra, bendro naudojimo įvažiavimo keliais, automobilių stovėjimo aikštelėmis, apšvietimo tinklais, šaligatviais, inžinieriniais tinklais. Teritorijų ribos tikslinamos įvertinus natūralias gamtines ar technines ribas.
O daugiabutis gyvenamasis namas – tai trijų ir daugiau butų gyvenamasis namas. Daugiabučiame name gali būti ir negyvenamųjų patalpų: prekybos, administracinių, viešojo maitinimo ir kitų.
Kas ir kur gali pateikti prašymą dėl teritorijų tvarkymo?
Savivaldybės administracijai prašymą iš savivaldybės biudžeto lėšų finansuoti daugiabučio gyvenamojo namo ar namų grupės teritorijoje numatomus darbus pateikia daugiabučio namo valdytojas. Taip pat reikia pateikti daugiabučio gyvenamojo namo teritorijoje numatomų darbų duomenų aprašą ir darbų sąmatą. Prašymai teikiami savivaldybės administracijai paskelbus kvietimą teikti prašymus. Reikia atkreipti dėmesį į kvietime nustatytą teikimo tvarką ir terminus.
Kvietimas teikti prašymus ir prašymų teikimo tvarka viešai skelbiama vietinėje spaudoje ir savivaldybės interneto svetainėje www.utena.lt.
Prašymai pateikti. Koks tolesnis jų likimas?
Pateiktus prašymus pagal tvarkos apraše nurodytus prioritetus nagrinėja, finansuotinus objektus ir finansavimo dydį siūlo administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta Daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijų tvarkymo lėšomis finansuotinų objektų atrankos komisija. Komisija, išnagrinėjusi pateiktus prašymus, pasiūlo finansuotinus objektus, atsižvelgdama į einamųjų metų savivaldybės biudžeto asignavimus, įvertinusi prašyme nurodytų numatomų darbų apimtį ir kompleksiškumą.
Sprendimą skirti ar neskirti finansavimą priima administracijos direktorius, atsižvelgdamas į komisijos pasiūlymus.
Su valdytojais, kuriems skirtas finansavimas, pasirašomos finansavimo lėšų naudojimo sutartys. Vykdytojui finansavimas ar jo dalis teikiama taikant sąskaitų apmokėjimo būdą, pateikus laisvos formos prašymą ir išlaidas pagrindžiančius dokumentus. Sutartis pasirašo savivaldybės administracijos direktorius ar jo įgaliotas asmuo. Prašymus pratęsti sutartyje nurodytą darbų atlikimo terminą nagrinėja komisija.
Administracijos direktoriaus sprendimai dėl finansavimo skyrimo (neskyrimo) valdytojams gali būti skundžiami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka.
Kokie darbai ir kokiu intensyvumu yra finansuojami savivaldybės lėšomis? Darbų finansavimas savivaldybės lėšomis yra vykdomas 3 etapais:
1. Valdytojams, kurie prašo skirti finansavimą žemės sklypui suformuoti, finansuojama 100 procentų tinkamų finansuoti išlaidų;
2. Valdytojams, kurie dalyvavo ar dalyvauja Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje ir yra pradėję daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) rangos darbus ir (ar) pasirašę rangos darbų sutartį, finansuojama 100 proc. techninio tvarkymo darbų projekto rengimo išlaidų. Jei daugiabučių namų grupėje renovuotų namų yra 75 proc. – finansuojama 75 proc. techninio tvarkymo darbų projekto rengimo išlaidų. Atitinkamai, jei renovuotų namų yra 50 proc. – finansuojama 50 proc. techninio tvarkymo darbų projekto rengimo išlaidų, jei 25 proc. – finansuojama 25 proc.
3. Valdytojams, kurie dalyvavo ar dalyvauja minėtoje atnaujinimo programoje ir yra pradėję rangos darbus bei pasirašę rangos darbų sutartį, finansuojama 100 proc. tinkamų finansuoti daugiabučio gyvenamojo namo ar namų grupės teritorijos Infrastruktūros darbų, t. y. įvažiuojamųjų kelių dangų, automobilių stovėjimo aikštelių, šaligatvių, pėsčiųjų takų, kiemų dangų, komunalinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerių aikštelių, lietaus nuotekų sistemų remonto, rekonstravimo, įrengimo, tvarkymo išlaidų. Jei renovuotų namų yra 75 proc. – finansuojama 75 proc. infrastruktūros darbų tvarkymo išlaidų, jei 50 proc. – finansuojama 50 proc., jei yra 25 proc. – finansuojama 25 proc. išlaidų. Svarbu nepamiršti, kad visi kiti tvarkymo darbai finansuojami valdytojų lėšomis.
Ar gyventojai gali tikėtis papildomų paskatų teritorijos tvarkymui?
Taip, gali. Valdytojai, suformavę žemės sklypus daugiabučiams namams ar jų grupėms eksploatuoti iki 2025 m. sausio 1 d. - atleidžiami nuo valstybinės žemės nuomos mokesčio 10 metų laikotarpiui. O valdytojai, visa tai padarę iki 2026 m. sausio 1 d. - atleidžiami nuo valstybinės žemės nuomos mokesčio 5 metų laikotarpiui.
Ar greitai turi būti atlikti darbai?
Visi darbai, kurie finansuojami savivaldybės biudžeto lėšomis, turi būti atlikti. Už jų atlikimą ir lėšų panaudojimą sutartyje nustatyta tvarka atsiskaitoma einamaisiais metais. Motyvuotu valdytojo prašymu darbų atlikimo terminas gali būti pratęstas, kai darbai, kuriems skirtas savivaldybės biudžeto finansavimas, einamaisiais metais yra pradėti ir (arba) valdytojas dėl jų atlikimo yra sudaręs sutartį su rangovu (paslaugos teikėju) ir kai termino pratęsimui pritaria komisija. Bendras darbų atlikimo terminas negali būti ilgesnis nei 2 metai. Termino pratęsimas įforminamas rašytiniu susitarimu, kurį pasirašo savivaldybės administracijos direktorius ar jo įgaliotas asmuo.
Neabejotina, kad gyventojams, pasirengusiems tvarkyti savo teritorijas, kils nemažai klausimų. Kur jie galėtų kreiptis?
Jei kiltų klausimų, galima skambinti daugiabučių namų priežiūros vadybininkams telefonu 8 389 62085 arba į Utenos rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyrių tel. 8 389 64030, mob. 8 687 83975, rašyti el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..
Ačiū už pokalbį.

Aplinkos apsaugateritoriju planavimasstatiniaiciviline sauga mobilizacija  kvietimai paraiskoms socialine aps 

sveikatossvietimasjaunimovaiko gerove tarpinssveikatoskontroles ekonomika investicijos

DAUGIAU VEIKLOS SRIČIŲ

viesoji tvarkapirkimaikalbaTurto valdymasteisine pagalbatarptautiniai kulturapaveldasGarbes pilieciaizeldynaiKaimo pletra NVOtrisale tarybaUtenos rajono seniūnijoskontaktaipaieska

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041