school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: 0 389 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: 0 800 77472, el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

  • Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

  • Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

    Daugiau

Prekyba žmonėmis - reali grėsmė bet kokio amžiaus, socialinio statuso ar lyties žmogui

Spalio 18 d. minima Europos Sąjungos kovos su prekyba žmonėmis diena. Šios dienos minėjimo tikslas – skleisti žinią apie prekybos žmonėmis pavojus ir kur galima kreiptis pagalbos.
Pagrindinį apibrėžimą kas yra prekyba žmonėmis suformulavo Jungtinių Tautų Organizacija specialiame Protokole dėl prekybos žmonėmis, ypač moterimis ir vaikais, prevencijos, sustabdymo bei baudimo už vertimąsi ja: „Prekyba žmonėmis“ – žmonių verbavimas, pervežimas, perdavimas, slėpimas ar jų priėmimas gąsdinant, panaudojant jėgą ar kitas prievartos, grobimo, apgaulės, sukčiavimo formas, piktnaudžiaujant padėtimi ar pažeidžiamumu arba mokant ar priimant pinigus ar kitą naudą tam, kad būtų gautas kito tą žmogų kontroliuojančio asmens sutikimas siekiant išnaudoti.

Išnaudojimas apima kitų asmenų išnaudojimą prostitucijos forma ir kitas seksualinio išnaudojimo formas, priverstinį darbą ar paslaugas, vergiją ar veiklą, panašią į vergiją, tarnystę ar organų pašalinimą“.
Šiandien pasaulyje egzistuoja daugybė prekybos žmonėmis formų. Jos nuolat kinta, atsiranda vis naujų būdų ir priemonių, prisidedančių prie žmonių išnaudojimo pačiais įvairiausiais tikslais. Prekyba žmonėmis gali būti:
● Seksualinis išnaudojimas;
● Vergiškas (priverstinis) darbas;
● Išnaudojimas nusikaltimų vykdymui;
● Prekyba organais;
● Priverstinės (fiktyvios priverstinės) santuokos;
● Elgetavimas;
● Vaikų pornografija;
● Moterų išnaudojimas surogatinei motinystei;
● Prekyba vaikais ir mažais vaikais įvaikinimo tikslais;
● Vaikų išnaudojimas kariuomenėse ir kt.
2022 m. gruodžio 19 d. Kovos su prekyba žmonėmis pažangos ataskaitoje 2 (ketvirtoji ataskaita) Nr. COM(2022)736 final pažymėta statistinė informacija, kad 2019–2020 m. ES užregistruota 14 311 prekybos žmonėmis aukų ir tikėtina, jog faktinis aukų skaičius yra gerokai didesnis, nei galima spręsti iš pateiktų duomenų, nes statistiniai duomenys apima tik tas aukas, apie kurias sužino teisėsaugos įstaigos, tačiau daug aukų lieka nenustatytų.
Prekyba žmonėmis tebėra nusikaltimas, kuriam būdingas reikšmingas lyčių aspektas: 63 proc. visų ES užregistruotų aukų buvo moterys ir mergaitės. 53 proc. aukų buvo ES piliečiai, o 43 proc. – ne ES piliečiai.
Prekyba žmonėmis seksualinio išnaudojimo tikslais 2019–2020 m. ir toliau buvo labiausiai paplitusi išnaudojimo forma ES (51 proc.). Didžioji dauguma aukų (87 proc.) yra moteriškos lyties, iš jų 73 proc. yra moterys ir 27 proc. – mergaitės.
Prekyba žmonėmis išnaudojimo darbe tikslais yra antra labiausiai paplitusi prekybos žmonėmis forma ES (28 proc.). Dauguma aukų, kuriomis prekiaujama išnaudojimo darbe tikslais, yra vyrai (66 proc.), o moterys sudaro 34 proc.
Kitos prekybos žmonėmis formos, išskyrus seksualinio išnaudojimo ir išnaudojimo darbe tikslais, sudarė 11 proc. visų atvejų (tokios išnaudojimo formos, be kita ko, yra priverstinė nusikalstama veikla, priverstinis elgetavimas, neteisėtas organų išėmimas, neteisėtas įvaikinimas, priverstinės ir fiktyvios santuokos, neteisėta surogatinė motinystė ir sukčiavimas socialinėmis išmokomis).
2019–2020 m. beveik kas ketvirta prekybos žmonėmis auka buvo vaikas (23 proc.). Dauguma vaikų aukų buvo mergaitės (75 proc.). Tarp užregistruotų vaikų aukų neproporcingai daug ES piliečių (85 proc.), iš kurių 75 proc. užregistruota jų pilietybės šalyje. 10 proc. vaikų aukų buvo ne ES piliečiai. Pusė užregistruotų vaikų aukų buvo parduoti seksualinio išnaudojimo tikslais (50 proc.), 17 proc. – išnaudojimo darbe tikslais ir 4 proc. – priverstinio elgetavimo tikslais.
Jungtinių Tautų Narkotikų ir nusikalstamumo prevencijos biuro 2022 m. Pasaulinės prekybos žmonėmis ataskaitos duomenimis, dėl karo ir kitų konfliktinių situacijų auga prekybos žmonėmis aukų skaičius tiek krizės paveiktos šalies viduje, tiek už jos ribų. Statistiniai duomenys rodo, kad 2014 m. konfliktas Ukrainoje padvigubino ukrainiečių aukų skaičių 2016 m. Rytų Europoje. Pastebėtas glaudus ryšys tarp Ukrainos prieglobsčio prašytojų skaičiaus augimo Europoje ir po metų išaugusio nustatytų prekybos žmonėmis aukų ukrainiečių pilietybės skaičiaus.
Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, Lietuvoje 2018–2023 m. pradėtuose ikiteisminiuose tyrimuose dažniausiai buvo sutinkamos šios prekybos žmonėmis formos: prekyba žmonėmis priverstiniam darbui, nusikalstamoms veikoms ir seksualiniam išnaudojimui. Mažiau ikiteisminių tyrimų buvo pradėta dėl prekybos žmonėmis fiktyvioms santuokoms, neteisėtam įvaikinimui, elgetavimui ir sukčiavimui.
Teisėsaugos institucijų nukentėjusiais nuo prekybos žmonėmis nusikaltimų dažniausiai pripažįstami vyrai ir moterys yra 21–30 ir 31–40 metų amžiaus grupės, rečiau 18–20 ar 41–50 metų amžiaus grupės. Taip pat pasitaiko atvejų, kai prekybai žmonėmis yra išnaudojami nepilnamečiai asmenys, pvz. elgetavimui, neteisėtam įvaikinimui, seksualiniam išnaudojimui ar nusikalstamoms veikoms vykdyti.
Pagrindinės priežastys, kodėl asmenys, pripažinti nukentėjusiais nuo prekybos žmonėmis nusikaltimų, priėmė prekiautojų žmonėmis pasiūlymus (valios palenkimo būdai) buvo šios: pažeidžiamumas, pvz. nemokėjimas kalbos, apgaulė, pasinaudota nukentėjusio asmens priklausomumu, ar nukentėjusiam buvo grasinama ir kt.
Eurostato duomenimis, Lietuvoje tarp dažniausiai išnaudojamų prekybos žmonėmis nusikaltimams asmenų yra Lietuvos Respublikos ir trečiųjų šalių piliečiai.
Utenos rajono savivaldybėje 2023 metais prekybos žmonėmis atvejų nėra fiksuota. Tačiau kiekvienas turime žinoti, kur galima kreiptis pagalbos.
Jeigu jus kas nors prievarta arba įtikinėjimais išvežė į kitą šalį, verčia dirbti nenorimą darbą, neleidžia panorėjus išeiti, tikėtina, kad tapote prekybos žmonėmis auka. Tokiu atveju susisiekite su artimiausia šalies, kurioje esate, policijos įstaiga. Jei nemokate vietinės kalbos, vis tiek kreipkitės pagalbos. Policija jums suteiks vertimą, taip pat susisieks su artimiausia Lietuvos atstovybe.
Jeigu prekybos žmonėmis arba išnaudojimo auka tapote Lietuvoje, galite kreiptis tiesiogiai į policiją, Valstybinę darbo inspekciją arba į pagalbą teikiančias organizacijas.

PAGALBA

Jei nukentėjote nuo prekeivių žmonėmis arba įtariate apie prekybą žmonėmis nusikaltimą, praneškite Bendrosios skubios pagalbos tel. (visą parą) 112

Taip pat galite skambinti ar rašyti:

Eil.

Nr.

Teikianti pagalbą įstaiga, organizacija

Pagalba

Tel. Nr.

El. pašto adresas arba portalas, interneto svetainė

1.

Gytis Makaveckas, Utenos aps. VPK kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus viršininkas

Informavimas, konsultavimas, nukreipimas pagalbai

+370 700 60256

(darbo dienomis, darbo valandomis)

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

2.

Policijos el. paslaugų portalas

Pranešti apie nusikaltimą

+370 700 60000

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba

epolicija.lt arba kreiptis į artimiausią teisėsaugos instituciją.

3.

Utenos aps. VPK anoniminis pasitikėjimo telefonas +370 800 20 112

Konfidencialią nemokamą pagalbą nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis ir išnaudojimo bei jų artimiesiems teikiančios organizacijos

Organizacijos pavadinimas

Telefonas

Organizacijos darbo laikas

El. p. adresas

Kokiais klausimais skambinti

Centrinės būstinės vieta

Nacionalinė asociacija prieš prekybą žmonėmis

Nacionalinė pagalbos linija
+370 800 91 119

I–VII visą parą

-

dėl nukentėjusių ar galėjusių nukentėti nuo prekybos žmonėmis, seksualinės prievartos. Pagalba teikiama LT, EN, RU kalbomis

Vilnius

Nacionalinė pagalbos linija, skambinantiems iš užsienio
+370 616 91 119

Dingusių žmonių šeimų paramos centras

+370 800 261 61

I–V,

9.00–16.00

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

dėl nukentėjusių ar galėjusių nukentėti nuo prekybos žmonėmis, seksualinės prievartos;
dėl informacijos apie dingusius asmenis

Vilnius

Tarptautinė karštoji linija

116 000

I–VII visą parą

dėl dingusių vaikų ir informacijos apie juos

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras

SOS pagalbos skambutis

+370 679 61 617

I–VII visą parą

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

dėl nukentėjusių ar  galėjusių nukentėti nuo prekybos žmonėmis, prostitucijos,  kitokių išnaudojimo formų, seksualinės prievartos, dingusių asmenų

Kaunas

Panevėžio skyrius

+370 634 79 523

I–V
8.00–17.00

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Vilniaus arkivyskupijos Caritas

+370 5 261 1014

I–V,

9.00–18.00

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

dėl nukentėjusių ar galėjusių nukentėti nuo prekybos žmonėmis

Vilnius

+370 699 90 866

I–VII visą parą

Vyrų krizių centras

+370 662 26 770

I–VII visą parą 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

dėl nukentėjusių ir galėjusių nukentėti nuo prekybos žmonėmis vyrų 

Vilnius

Specializuotos pagalbos tarnyba - Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras

+370 668 21166

I-V

 8.00- 17.00

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.  

Nukentėjus nuo bet kokios nusikalstamos veikos

Anykščiai

 

Aplinkos apsaugateritoriju planavimasstatiniaiciviline sauga mobilizacija  kvietimai paraiskoms socialine aps 

sveikatossvietimasjaunimovaiko gerove tarpinssveikatoskontroles ekonomika investicijos

DAUGIAU VEIKLOS SRIČIŲ

viesoji tvarkapirkimaikalbaTurto valdymasteisine pagalbatarptautiniai kulturapaveldasGarbes pilieciaizeldynaiKaimo pletra NVOtrisale tarybaUtenos rajono seniūnijoskontaktaipaieska

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041