school and education

Tel.  +370 389 61600
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Savivaldybės priimamasis: 0 389 64041 Daugiau informacijos         Pasitikėjimo telefonas: 0 800 77472, el. paštas: pranesk@utena.lt   Daugiau informacijos

  • Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybė

    Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

  • Utenos rajono savivaldybės plotas – 1229 km². (užima 1,9 proc. Lietuvos teritorijos). Savivaldybės teritorijoje tyvuliuoja 186 įvairaus dydžio ežerai. Viešos želdynų teritorijos Utenos mieste - 225 ha. Utenos rajone yra 8 miesteliai – Daugailiai, Kuktiškės, Leliūnai, Saldutiškis, Sudeikiai, Tauragnai, Užpaliai ir Vyžuonos, 592 kaimai. Utenos rajone - 10 seniūnijų ir 44 seniūnaitijos. 

    Daugiau

Smurtas artimoje aplinkoje. Probacijos tarnybos darbas su smurtauti linkusiais asmenimis

2024 10 25 smurtasSmurtas artimoje aplinkoje – viena iš pagrindinių šių laikų aktualių socialinių problemų. Su šiuo neigiamu reiškiniu kovoja ir probacijos tarnyba. Žodis „probacija“ reiškia sąlyginę alternatyvą laisvės atėmimo bausmei, kai teismas už nusikaltimo padarymą, nustato teisių ir laisvių apribojimus, žmogui suteikia galimybę pasitaisyti būnant laisvėje. Probacijos tarnyba vykdo probuojamųjų – asmenų, kuriems laisvės atėmimo arba arešto bausmės vykdymas atidėtas ir lygtinai paleistų iš laisvės atėmimo vietų, taip pat asmenų, kuriems paskirta viešųjų darbų ir laisvės apribojimo bausmės, baudžiamojo ir auklėjamojo poveikio priemonės, – priežiūrą.


Tarnybos tikslas – asmeniui teikti pagalbą padedant suvokti nusikalstamo elgesio ir gyvenimo būdo sąsajas. Nusikalstamas elgesys – tai kompleksinė socialinių problemų pasekmė (alkoholis, nedarbas, socialinių įgūdžių stoka, smurtas). Probacijos tarnyba savo darbe naudoja pagalbinį įrankį – OASys (angl. Offender Assesment System) metodiką, kuri padeda nustatyti asmens nusikalstamą elgesį lėmusius veiksnius, susijusius su išsilavinimu, mokymusi ir galimybe įsidarbinti, lėšų tvarkymu ir pajamomis, ryšiais su artimaisiais, gyvenimo stiliumi ir draugais, priklausomybėmis, emocine gerove, mąstymu ir elgesiu, asmeninėmis nuostatomis. Metodika padeda atlikti rimtos žalos tikimybės rizikos tyrimą. Rimtos žalos rizika – tai kelianti pavojų gyvybei ir/arba traumos rizika, kurios fizinis ar psichologinis išgijimas gali būti sunkus arba neįmanomas. Atsižvelgiant į tai, viena iš svarbiausių probacijos tarnybos užduočių yra išvengti sunkių pasekmių, kurias gali sukelti priežiūroje esantis asmuo.
Lietuvos probacijos tarnybos Rytų Lietuvos skyriaus, vykdančio veiklą Utenos rajono savivaldybės veiklos teritorijoje dirba trys pareigūnai, prižiūrintys apie 70 asmenų. Pagal statistiką 2021 metais 18,91 proc. asmenų buvo nuteisti už smurtą artimoje aplinkoje (2022 metais - 23,59 proc., 2023 m. – 22,28 proc.)
Probacijos tarnyba yra viena iš nedaugelio tarnybų Lietuvoje, kuri dirba ne su smurto aukomis, o su pačiais smurtautojais. Įvykdę smurtinį teisės pažeidimą artimoje aplinkoje asmenys gali būti nuteisti arba atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, paskiriant baudžiamojo poveikio priemonę – dalyvavimą smurtinį elgesį keičiančiose programose.
Probacijos tarnybos specialistams įvertinus teisės pažeidimo pobūdį ar pakartotinio nusikaltimo padarymo riziką, turimus smurtinio elgesio keitimo programų resursus, minėti asmenys yra nukreipiami dalyvauti atitinkamose smurtinio elgesio keitimo programose, kurių tikslas – padidinti asmens vidinę motyvaciją keisti savo elgesį, mokytis elgtis ir mąstyti atsakingai, taikant savitarpio pagalbos metodą, mokytis įgūdžių, kurie užkirstų kelią smurtiniam elgesiui. Jam siūloma psichologo, priklausomybių konsultanto pagalba bei mediacijos paslaugos. Taip pat su teisės pažeidėju, jo šeima ir nukentėjusiuoju palaikomas nuolatinis kontaktas, lankomasi asmens gyvenamojoje vietoje, palaikomas ryšys su šeimos nariais, kurie įtraukiami į nuteisto asmens resocializacijos procesą, be to, šeimos nariams suteikiama informacija, kur jie galėtų kreiptis pagalbos iškilus smurto grėsmei ar patyrus smurtą, taip pat tarpininkaujama dėl socialinių partnerių pagalbos.

UTENOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TERITORIJOJE VEIKIANČIŲ (JEI JŲ NĖRA, ARTIMIAUSIŲ SAVIVALDYBIŲ TERITORIJOSE VEIKIANČIŲ) ĮSTAIGŲ IR ORGANIZACIJŲ, TEIKIANČIŲ SOCIALINES PASLAUGAS SMURTO ARTIMOJE APLINKOJE PAVOJŲ PATIRIANTIEMS ASMENIMS AR SMURTĄ PATYRUSIEMS ASMENIMS IR SMURTO ARTIMOJE APLINKOJE PAVOJŲ KELIANTIEMS ASMENIMS IR ORGANIZUOJANČIŲ SMURTINIO ELGESIO KEITIMO PROGRAMŲ (MOKYMŲ) ĮGYVENDINIMĄ, SĄRAŠAS.

Aplinkos apsaugateritoriju planavimasstatiniaiciviline sauga mobilizacija  kvietimai paraiskoms socialine aps 

sveikatossvietimasjaunimovaiko gerove tarpinssveikatoskontroles ekonomika investicijos

DAUGIAU VEIKLOS SRIČIŲ

viesoji tvarkapirkimaikalbaTurto valdymasteisine pagalbatarptautiniai kulturapaveldasGarbes pilieciaizeldynaiKaimo pletra NVOtrisale tarybaUtenos rajono seniūnijoskontaktaipaieska

 

Savivaldybės priimamasis

+370 389 64041